Pericolul din bucătărie: substanța care crește riscul de leucemie când pornești aragazul

  • Publicat:
Pericolul din bucătărie: substanța care crește riscul de leucemie când pornești aragazul
Foto: Shutterstock

Aragazul cu alimentare pe gaz ar putea fi un pericol pentru sănătatea noastră, arată un studiu realizat recent de experții de la Stanford University. Potrivit acestora, aragazul cu gaz emite niveluri crescute de benzen, o substanță considerată cancerigenă.

„Un cuptor pe gaz setat la 175 de grade Celsius, timp de 45 de minute, a crescut concentrațiile de benzen din bucătărie peste cele ale fumatului pasiv”, a explicat Yannai Kashtan, autorul principal al studiului.

Studiul s-a bazat pe date colectate din 87 de locuințe din 11 comitate din California și trei din Colorado. Potrivit observațiilor făcute de cercetători, substanța chimică s-a răspândit încet în toată casa, ducând la concentrații ridicate timp de câteva ore după ce flacăra a fost oprită. Măsurătorile au arătat că substanța chimică toxică a depășit cu mult în concentrație nivelul considerat nesigur de către Agenția pentru Protecția Mediului și Organizația Mondială a Sănătății.

„Mi-e greu să găsesc o cauză chimică a leucemiei mai puternică decât benzenul. Nu vrem să stârnim panică, dar (…) este important ca acest mesaj să ajungă la public și să acționeze în consecință”, a declarat dr. Jan Kirsch, medic oncolog, pentru TheGuardian.

Rob Jackson, cercetător senior la Stanford Woods Institute for the Environment și coautor al studiului, a precizat că, în unele cazuri, este nevoie de șase ore sau mai mult pentru ca benzenul să coboare din nou la nivelurile dinaintea folosirii aragazului.

„Am încetat să gătim cu cărbune în urmă cu un secol în SUA pentru că gazul este mai curat. Astăzi cred că ar trebui să încetăm să mai gătim cu gaz pentru că electricitatea este mai curată. N-am sta niciodată de bunăvoie deasupra țevii de eșapament a unei mașini, respirând poluarea produsă de aceasta, dar stăm de bunăvoie deasupra aragazului”, a adăugat Jackson.

Potrivit CDC, expunerea la benzen poate duce la apariția unor simptome precum dureri de cap, astm, tremurături, somnolență, amețeală, confuzie și bătăi rapide sau neregulate ale inimii.

De asemenea, expunerea pe termen lung la benzen slăbește imunitatea și scade numărul de celule roșii din sânge, putând favoriza apariția cancerelor de sânge, în special limfom și leucemie.

Studiul a fost publicat în revista Environmental Science & Technology.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân