Parkinson = sindromul epuizării celulelor?

Celulele cerebrale ale pacienţilor diagnosticaţi cu maladia Parkinson "suferă" de sindromul "epuizării" (burnout), deoarece se epuizează, mor prematur şi se autodistrug "ca un motor supraîncălzit", potrivit autorilor unui studiu realizat recent în Canada, informează bbc.com, citat de Mediafax.
  • Publicat:
Parkinson = sindromul epuizării celulelor?

Celulele cerebrale ale pacienţilor diagnosticaţi cu maladia Parkinson „suferă” de sindromul „epuizării” (burnout), deoarece se epuizează, mor prematur şi se autodistrug „ca un motor supraîncălzit”, potrivit autorilor unui studiu realizat recent în Canada, informează bbc.com, citat de Mediafax.

Oamenii de ştiinţă din Canada spun că studiul lor ar putea să explice motivul pentru care doar mici porţiuni din creier sunt afectate de această boală neurodegenerativă.

Maladia Parkinson este cauzată de distrugerea progresivă a neuronilor din anumite zone din creier – însă motivul pentru care acele celule sunt vulnerabile a rămas un mister.

Studiul cercetătorilor canadieni a fost publicat în revista Current Biology.

Deoarece maladia Parkinson este provocată de distrugerea neuronilor din zonele cerebrale care controlează mişcarea, pacienţii prezintă gesturi rigide, sacadate şi incontrolabile, tremor şi instabilitate posturală.

În studiul lor, cercetătorii de la Universitatea din Montréal au studiat această boală pe celule prelevate de la şoareci.

Spre deosebire de alte celule cerebrale similare, neuronii care sunt cel mai grav afectaţi de maladia Parkinson prezintă un grad ridicat de complexitate şi au mai multe ramuri.

Aceste celule par să aibă nevoie de un consum mai mare de energie şi produc mai multe reziduuri în procesul lor de funcţionare.

Oamenii de ştiinţă sugerează faptul că această acumulare de reziduuri produce moartea celulelor respective.

„Ca un motor care funcţionează constant cu o viteză mare, aceşti neuroni au nevoie de o cantitate incredibilă de energie pentru a funcţiona. Par să se epuizeze şi să moară prematur”, a explicat profesorul Louis-Eric Trudeau, coordonatorul studiului.

Cercetătorii canadieni speră că studiul lor va contribui la realizarea unor mai bune modele de previzionare a evoluţiei maladiei Parkinson şi la identificarea unor noi tratamente.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”