Păr în exces pe corp? Consumul de dulciuri poate fi de vină!

Va deranjeaza problema parului in exces? Atunci evaluati-va cu atentie alimentatia zilnica. Abuzul de dulciuri poate declansa acest disconfort estetic. Insa si prezenta ovarelor polichistice, anorexia sau tratamentele pe baza de corticosteroizi pentru astm sau artrita reumatoida au acelasi efect.
Păr în exces pe corp? Consumul de dulciuri poate fi de vină!
Mănânci multe dulciuri – zahărul este „hrană” pentru bacteriile din gură și le ajută să se înmulțească necontrolat, favorizând apariția mirosului neplăcut al respirației. Cele mai rele dulciuri sunt cele care rămân lipite de dinți, cum sunt caramelele sau jeleurile, deci evită-le!

Va deranjeaza problema parului in exces? Atunci evaluati-va cu atentie alimentatia zilnica.

Abuzul de dulciuri poate declansa acest disconfort estetic. Insa si prezenta ovarelor polichistice, anorexia sau tratamentele pe baza de corticosteroizi pentru astm sau artrita reumatoida au acelasi efect.

Sa vedem care sunt solutiile!

Desi excesul de par in anumite zone deranjeaza, nu intotdeauna anunta hirsutismul. Aceasta afectiune prezinta cateva caracteristici clare.

„Hirsutismul este definit prin prezenta firelor de par groase, pigmentate, de tip terminal dupa un tipar masculin”, spune dr. Anca Pavelescu, medic specialist dermatolog.

Esentiala pentru un diagnostic corect este si perioada in care apar aceste fire de par in exces. Spre exemplu, daca fenomenul se manifesta in adolescenta, medicii diagnosticheaza o problema care se trateaza eficient.

„Cea mai frecventa cauza a hirtustismului este un sindrom de ovar polichistic. Acesta e o cauza beningna care poate fi tratata prin pilule contraceptive”, spune dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.

Adolescentele afectate de sindromul de ovar polichistic se pot confrunta si cu dereglari ale menstruatiei, dar si cu un exces ponderal. De aceea, specialistii recomanda o dieta care sa excluda dulciurile concentrate, sarea in exces, prajelile. De asemenea, trebuie evitate combinatiile dintre carne si carbohidrati – paine, malai, cartofi, paste. Iata de ce in acest caz greutatea peste limita declanseaza cresterea parului in exces si in zone nedorite.

„Cresterea in greutate determina secundar o rezistenta la insulina, care, actionand prin intermediul proteinei care creste nivelul testosteronului, poate duce la cresterea nivelului de testosteron liber in sange”, spune medicul endocrinolog.

O situatie mai grava este cresterea unor fire de par groase si rezistente in zone nedorite in afara de perioada adolescentei. In acest caz, vizita la endocrinolog devine o urgenta.

„Daca pilozitatea a aparut brusc la o varsta dulta si se asociaza de alta semne generale – scaderea in greutate, ingrosarea vocii -, inseamna ca e o virilizare cu o cauza severa, o tumora pe ovar sau pe glanda suprarenala”, spune dr. Antonela Burlacu.

Astfel, pe langa testele hormonale, e obligatorie ecografia abdominala. Si unele tratamente pot determina aparitia parului nedorit. Pe langa antiepileptice sau medicatia folosita in transplant, glucocorticoizii pot da hirsutism. Aceste medicamente se prescriu in alergii, astm bronsic sau artrita reumatoida. In cazul pacientilor care iau glucocorticoizi, se recomanda o dieta saraca in sodiu.

Cel mai nou articol Video:
Dr. Laura Davidescu: greșeli care ne îngrașă