OMS avertizează cu privire la amestecul dozelor de vaccin

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează în privința amestecării vaccinurilor, un trend destul de periculos pentru sănătate.
  • Publicat:
OMS avertizează cu privire la amestecul dozelor de vaccin
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează în privința amestecării vaccinurilor, un trend destul de periculos pentru sănătate

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează în privința amestecării vaccinurilor, un trend destul de periculos pentru sănătate, care poate produce o situație haotică atunc când locuitorii unei țări decid când și cum vor face a doua, a treia sau a patra doză.

Este adevărat că există puține date cu privire la acest subiect, dar nu este o practică recomandată, cel puțin în Statele Unite. Oamenii de știință consideră că cel mai bun mod prin care persoanele vaccinate complet sunt protejate de varianta Delta a virusului COVID-19, dar nu și dacă dozele de vaccin sunt diferite.

Conceptul este simplu: amestecul de vaccinuri presupune ca prima doză să aparțină unui producător, iar cea de-a doua doză să aparțină altui producător. Potrivit Reuters, OMS a avertizat încă din luna iunie că vaccinul Pfizer poate fi administrat ca a doua doză chiar dacă doza inițială a fost AstraZeneca. De ce se întâmplă acest lucru? În unele țări sau orașe, din lipsa vaccinului, locuitorii aleg totuși să opteze pentru un vaccin pentru a se imuniza. De exemplu, țări precum Germania, Italia, Canada, Spania și Suedia permit administrarea altui vaccin pentru doza doi față de cel inițial.

Deși AstraZeneca nu este o opțiune pentru Statele Unite, acesta folosește aceeași tehnologie ca Johnson & Johnson pentru a activa răspunsul sistemului imunitar la virus. De asemenea, CDC recomandă să nu amestecăm vaccinurile decât în situații excepționale, în care nu se știe sigur dacă doza inițială a fost Pfizer sau Moderna, de exemplu.

Un raport publicat în jurnalul Nature susține că până acum în urma amestecului dintre cele două doze nu s-au observat efecte adverse, însă cel mai sigur este să administrezi cele două doze de vaccin de la același producător.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân