OMS avertizează cu privire la amestecul dozelor de vaccin

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează în privința amestecării vaccinurilor, un trend destul de periculos pentru sănătate.
17.07.2021
OMS avertizează cu privire la amestecul dozelor de vaccin
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează în privința amestecării vaccinurilor, un trend destul de periculos pentru sănătate

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează în privința amestecării vaccinurilor, un trend destul de periculos pentru sănătate, care poate produce o situație haotică atunc când locuitorii unei țări decid când și cum vor face a doua, a treia sau a patra doză.

Este adevărat că există puține date cu privire la acest subiect, dar nu este o practică recomandată, cel puțin în Statele Unite. Oamenii de știință consideră că cel mai bun mod prin care persoanele vaccinate complet sunt protejate de varianta Delta a virusului COVID-19, dar nu și dacă dozele de vaccin sunt diferite.

Conceptul este simplu: amestecul de vaccinuri presupune ca prima doză să aparțină unui producător, iar cea de-a doua doză să aparțină altui producător. Potrivit Reuters, OMS a avertizat încă din luna iunie că vaccinul Pfizer poate fi administrat ca a doua doză chiar dacă doza inițială a fost AstraZeneca. De ce se întâmplă acest lucru? În unele țări sau orașe, din lipsa vaccinului, locuitorii aleg totuși să opteze pentru un vaccin pentru a se imuniza. De exemplu, țări precum Germania, Italia, Canada, Spania și Suedia permit administrarea altui vaccin pentru doza doi față de cel inițial.

Deși AstraZeneca nu este o opțiune pentru Statele Unite, acesta folosește aceeași tehnologie ca Johnson & Johnson pentru a activa răspunsul sistemului imunitar la virus. De asemenea, CDC recomandă să nu amestecăm vaccinurile decât în situații excepționale, în care nu se știe sigur dacă doza inițială a fost Pfizer sau Moderna, de exemplu.

Un raport publicat în jurnalul Nature susține că până acum în urma amestecului dintre cele două doze nu s-au observat efecte adverse, însă cel mai sigur este să administrezi cele două doze de vaccin de la același producător.

Cel mai nou articol Video:
Armando Lungu: despre vegetarianism și activitatea fizică