Obiceiul alimentar care accelerează cancerul de prostată

În urma acestor descoperiri, legate de acest obicei nociv, crește speranța că poate fi vindecat cancerul de prostată.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Obiceiul alimentar care accelerează cancerul de prostată
Foto: freepik

Putem preveni orice boală dacă știm să ne adaptăm obiceiurile de viață astfel încât să ne protejăm sănătatea pe termen lung. Când vine vorba de cancerul de prostată, cercetările arată că sportul și mâncatul sănătos pot reduce acest risc. Chiar dacă ai fost deja diagnosticat cu cancer de prostată, descoperirile vin cu speranța că anumiți pași pot încetini progresul bolii.

Obiceiul alimentar care accelerează cancerul de prostată

O nouă cercetare sugerează că expunerea la substanțe chimice perfluoroalchilate (PFAS) pot duce la o creștere de trei ori mai mare a celulelor canceroase. Substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) reprezintă o familie extinsă de mii de substanțe chimice sintetice care contaminează mediul, apa potabilă și chiar și hrana, scrie Agenția Europeană pentru Produse Chimice.

Studiul publicat în Nutrients a examinat progresul bolii în rândul șoarecilor de laborator expuși la PFAS, dar și a celor care nu au fost expuși la aceste substanțe. Cercetătorii au descoperit că boala s-a dezvoltat mult mai repede în rândul șoarecilor expuși la PFAS și care au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi. Astfel, dieta menită să imite dieta Western crește efectele dăunătoare ale acestor substanțe.

Zeynep Madak-Erdogan, medic și autor al studiului, a declarat pentru Eat This, Not That! că unele persoane sunt mai predispuse la aceste substanțe din cauza expunerii crescute, pentru că locuiesc în zone în care apa este contaminată, consumă produse de tip fast-food sau alimente contaminate cu PFAS. De asemenea, dacă urmează o dietă bogată în grăsimi precum dieta Western, au șanse mai mari să sufere de cele mai agresive tipuri de cancer de prostată.

Dacă vrei să eviți acest risc, ideal este să înlocuiești dieta Western cu dieta Mediteraneană, asociată cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea funcțiilor cognitive, reducerea riscului de depresie și îmbunătățirea performanței erectile.

O altă opțiune este dieta „Prudentă”, care presupune consumul de alimente similare dietei mediteraneene: leguminoase, fructe, legume, carne de pui, pește și cereale integrale, fiind asociată cu creșterea speranței de viață și riscul scăzut de deces produs de bolile cardiovasculare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân