O nouă şansă de a învinge virusul HIV

"Am dezvoltat un inhibitor foarte puternic şi cu spectru larg de acţiune" care acţionează asupra HIV-1, principalul tip de virus care declanşează SIDA prezent în lume, a declarat profesorul Michael Farzan, coordonatorul acestui studiu, publicat miercuri în revista Nature.
  • Publicat:
O nouă şansă de a învinge virusul HIV

Cercetătorii americani au produs o substanţă anti-SIDA care s-a dovedit eficientă timp de mai multe luni pe maimuţe şi care ar putea duce în viitorul apropiat la dezvoltarea unui tratament cu efect prelungit împotriva HIV, virusul care declanşează această maladie, informează fr.news.yahoo.com, citat de Mediafax.

„Am dezvoltat un inhibitor foarte puternic şi cu spectru larg de acţiune” care acţionează asupra HIV-1, principalul tip de virus care declanşează SIDA prezent în lume, a declarat profesorul Michael Farzan, coordonatorul acestui studiu, publicat miercuri în revista Nature.

Substanţa în cauză reprezintă rezultatul mai multor ani de cercetări ştiinţifice coordonate de The Scripps Research Institute – un centru de cercetare din Florida – şi finanţat de National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID).

Acest compus, denumit „eCD4-Ig”, oferă „o protecţie foarte puternică” împotriva HIV, a explicat profesorul Farzan, care îşi sprijină concluzia pe un experiment realizat pe maimuţe.

Experimentul, efectuat pe macaci, a arătat că substanţa, injectată o singură dată, era capabilă să protejeze aceste animale împotriva echivalentului HIV la maimuţe pe o durată de cel puţin opt luni.

Pentru a asigura acest efect prelungit, eCD4-Ig a fost asociat cu un virus de tip adeno-asociat (AAV), inofensiv, dar capabil să penetreze în celule şi să le determine să producă foarte repede o proteină cu efect protector capabilă să producă un efect anti-SIDA pe termen îndelungat.

După ce au fost trataţi cu acea combinaţie de medicamente, macacii au fost expuşi în faţa unor doze din ce în ce mai puternice cu versiunea simiană a virusului care declanşeză SIDA (SHIV-AD8). Niciunul dintre animalele injectate nu a dezvoltat o infecţie, spre deosebire de maimuţele netratate cu eCD4-Ig, folosite ca grup-ţintă.

Datele publicate miercuri în revista Nature arată o protecţie eficientă timp de cel puţin 34 de săptămâni, în ciuda dozelor de SHIV-AD8 de patru ori mai mari decât cele de care ar fi fost nevoie pentru a le infecta pe maimuţele din grupul-ţintă.

Rezultatele experimentului vor fi prezentate la conferinţa anuală CROI despre retrovirusuri şi infecţii oportuniste, care va fi organizată în oraşul american Seattle, între 23 şi 26 februarie.

Tratamentele antiretrovirale actuale sunt foarte eficiente în ceea ce priveşte reducerea sarcinii virale (cantitatea de virus prezent în sânge) la persoanele infectate. Însă ele sunt incapabile să eradicheze definitiv HIV şi medicamentele trebuie luate toată viaţa.

Strategia urmărită de echipa profesorului Farzan prezintă avantajul de a oferi o protecţie durabilă contra SIDA fără obligaţia administrării zilnice de antiretrovirale şi fără a produce efecte secundare.

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”