O femeie din Roman a născut acasă. Ea și soțul ei au refuzat ajutorul medicilor veniți să îi acorde îngrijiri

  • Publicat:
O femeie din Roman a născut acasă. Ea și soțul ei au refuzat ajutorul medicilor veniți să îi acorde îngrijiri

O femeie în vârstă de 32 ani din municipiul Roman a născut acasă, refuzând asistenţa medicală atât pentru ea, cât şi pentru făt. A fost nevoie de intervenția negociatorilor pentru ca medicii să poată intra în apartament să se asigure că mama și pruncul sunt în afara pericolului.

O gravidă care a născut acasă pe cale naturală a refuzat ajutorul medicilor veniți să îi acorde îngrijiri

Potrivit polițiștilor, femeia a născut duminică dimineață într-un apartament din Roman, în care se afla împreună cu soțul său. După aproape 6 ore, tatăl bebelușului a sunat la 112 pentru ca medicii să înregistreze nașterea pruncului, un băiețel.

 „Medicul ne cerea sprijinul. Era vorba despre un nou-născut care s-ar fi putut afla în pericol. Echipajul de pe ambulanță nu putea pătrunde în intimitatea oamenilor, în casa lor. Noi însă, ca polițiști, am fi putut să-i convingem să-i lase pe medici să-și facă datoria. Ceea ce s-a și întâmplat până la urmă“, a povestit pentru „Adevărul“ Loredana Axinte, dispeceru de la acel moment.

Femeia, care este negociator în cadrul poliției Neamț, a discutat mult și cu tatăl bebelușului.

„Până a ajuns la fața locului colegul meu, am încercat să fac tot ce mi-a stat în putință să-l conving pe bărbat să permită medicului accesul în casă. I-am explicat că nu ne interesează decât binele bebelușului și al mamei. Bărbatul, însă, ne-a spus că nu este de acord, că vrea să fie lăsat să se bucure de moment, de nașterea fiului său. Mi-a spus că atât el, cât și soția au planificat din timp această naștere la domiciliu, că s-au interesat despre tot ce presupune acest lucru, s-au pregătit așa cum trebuie. Mi-am dat seama că vorbesc la telefon cu o persoană cu cunoștințe, cu un om inteligent care părea că știe ce spune. Așa că am mizat pe asta. I-am explicat că bebelușul s-ar putea afla în pericol dacă nu are cordonul ombilical tăiat, la fel și mama, căreia nu i se îndepărtase placenta. După atâtea ore de la naștere s-ar fi putut întâmpla o tragedie. Trebuia să iau în calcul asta. Nu sunt medic, dar trebuia să mă gândesc la ce poate fi mai rău“, a povestit dispecerul.

Între timp, la adresă a ajuns și Silviu Lazăr, al doilea negociator. Tânărul, în vârstă de 35 de ani, are o foarte mare experiență pe teren, iar de-a lungul timpului a avut de-a face cu cazuri dintre cele mai grave. Toate, rezolvate cu succes.

„Am ajuns acolo în jurul orelor 18.30-19.00. Am vorbit cu tatăl, am vorbit și cu bunicii copilului, care sosiseră și ei între timp. Cu toții mi-au spus că nașterea la domiciliu a fost una asumată. Părinții au considerat că așa își protejează cel mai bine copilul. I-am explicat tatălui că ne dorim ca mama și copilul să fie bine-sănătoși“, a spus Silviu Lazăr.

Negocierile au durat în jur de patru ore

Patru ore au durat discuțiile negociatorilor cu tatăl bebelușului. Seara, aproape de ora 20, medicii au fost lăsați să intre și să consulte mama și nou-născutul. Amândoi erau în afara oricărui pericol.

Potrivit legii, nașterea la domiciliu nu este interzisă, însă medicii trag un semnal de alarmă și îi îndeamnă pe părinți să nu se expună pericolului și să ceară ajutor specializat.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân