Nu reduce numărul de ţigări în speranţa că vei fi ferit de cancer…

...pentru că această atitudine faţă de fumat nu scade riscul de mortalitate cauzată de cancerul pulmonar. Potrivit unei cercetări de mare amploare, desfăşurată pe parcursul a 40 de ani, persoanele care se amăgesc cu ideea că dacă reduc numărul de ţigări sunt scutite de problemele de sănătate nu fac decât să se mintă pe ele însele. Diminuarea numărului de ţigări ar trebui privită mai degrabă ca o etapă în vederea renunţării totale la acest viciu.
10.07.2013
Nu reduce numărul de ţigări în speranţa că vei fi ferit de cancer...

…pentru că această atitudine faţă de fumat nu scade riscul de mortalitate cauzată de cancerul pulmonar.
Potrivit unei cercetări de mare amploare, desfăşurată pe parcursul a 40 de ani, persoanele care se amăgesc cu ideea că dacă reduc numărul de ţigări sunt scutite de problemele de sănătate nu fac decât să se mintă pe ele însele. Diminuarea numărului de ţigări ar trebui privită mai degrabă ca o etapă în vederea renunţării totale la acest viciu.

Rezultatele studiului arată că renunţarea la câteva ţigări nu are un impact semnificativ asupra riscului de cancer de plămâni sau atac de cord ci, din contră, poate duce la o exacerbare a pericolului, din cauza fenomenului de compensare.

Astfel, nevoia de nicotină a corpului se va manifesta prin tendinţa de a trage mai intens din ţigară, şi astfel corpul va fi expus la aceeaşi cantitate de substanţe toxice ca în cazul fumatului de dinante.

Cu alte cuvinte, limitându-ne numărul de ţigări suntem împinşi de către creier să tragem „mai cu poftă” din ţigările cu porţia, ceea ce nu diferenţiază cu nimic un fumător de 20 de ţigări pe zi cu un fumător de 10 ţigări pe zi.

Specialiştii avertizează că acest viciu al modernităţii, fumatul, poate creşte de până la 4 ori riscul de atac de cord, şi asta în condiţiile în care pufăim doar 4 ţigări pe zi.

Cu toate acestea, procesul este unul reversibil, medicii amintind că efectele benefice ale renunţării la fumat  sunt demne de luat în calcul. Spre exemplu, cine renunţă acum la fumat are, într-un an, cu 50% mai puţine riscuri să sufere de un atac de cord sau accident vascular cerebral.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee