Nu reduce numărul de ţigări în speranţa că vei fi ferit de cancer…

...pentru că această atitudine faţă de fumat nu scade riscul de mortalitate cauzată de cancerul pulmonar. Potrivit unei cercetări de mare amploare, desfăşurată pe parcursul a 40 de ani, persoanele care se amăgesc cu ideea că dacă reduc numărul de ţigări sunt scutite de problemele de sănătate nu fac decât să se mintă pe ele însele. Diminuarea numărului de ţigări ar trebui privită mai degrabă ca o etapă în vederea renunţării totale la acest viciu.
Nu reduce numărul de ţigări în speranţa că vei fi ferit de cancer…

…pentru că această atitudine faţă de fumat nu scade riscul de mortalitate cauzată de cancerul pulmonar.
Potrivit unei cercetări de mare amploare, desfăşurată pe parcursul a 40 de ani, persoanele care se amăgesc cu ideea că dacă reduc numărul de ţigări sunt scutite de problemele de sănătate nu fac decât să se mintă pe ele însele. Diminuarea numărului de ţigări ar trebui privită mai degrabă ca o etapă în vederea renunţării totale la acest viciu.

Rezultatele studiului arată că renunţarea la câteva ţigări nu are un impact semnificativ asupra riscului de cancer de plămâni sau atac de cord ci, din contră, poate duce la o exacerbare a pericolului, din cauza fenomenului de compensare.

Astfel, nevoia de nicotină a corpului se va manifesta prin tendinţa de a trage mai intens din ţigară, şi astfel corpul va fi expus la aceeaşi cantitate de substanţe toxice ca în cazul fumatului de dinante.

Cu alte cuvinte, limitându-ne numărul de ţigări suntem împinşi de către creier să tragem „mai cu poftă” din ţigările cu porţia, ceea ce nu diferenţiază cu nimic un fumător de 20 de ţigări pe zi cu un fumător de 10 ţigări pe zi.

Specialiştii avertizează că acest viciu al modernităţii, fumatul, poate creşte de până la 4 ori riscul de atac de cord, şi asta în condiţiile în care pufăim doar 4 ţigări pe zi.

Cu toate acestea, procesul este unul reversibil, medicii amintind că efectele benefice ale renunţării la fumat  sunt demne de luat în calcul. Spre exemplu, cine renunţă acum la fumat are, într-un an, cu 50% mai puţine riscuri să sufere de un atac de cord sau accident vascular cerebral.

 

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Armando Lungu: despre vegetarianism și activitatea fizică