Nu consuma aceste portocale! Conțin pesticide toxice pentru rinichi

08.01.2022
Nu consuma aceste portocale! Conțin pesticide toxice pentru rinichi
Sursa foto: InfoCons

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat retragerea de la comercializare și rechemarea de la clienți a peste 20 de tone de portocale contaminate cu pesticide periculoase și etichetate greșit, existând suspiciunea de fraudă alimentară, pentru că s-ar fi schimbat cu intenție originea acestor produse.

Potrivit unui comunicat ANSVSA, produsele erau etichetate ca fiind din Grecia, când, de fapt, proveneau din Egipt. Aproximativ 12,5 tone de portocale au ajuns pe rafturile unui supermarket, cumpărătorii fiind sfătuiți să nu le consume, ci să distrugă sau să le ducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Este vorba de produse comercializate în perioada 23.12.2021 – 05.01.2022.

Portocale contaminate cu pesticide toxice pentru rinichi

Lotul de portocale a fost rechemat după ce s-a constatat o depășire a valorilor admise de reziduuri de pesticide (Lambda-Cyhalothrin, Chlorpirifos).

Studiile arată că aceste pesticide, în cantități mari, pot avea efecte nocive asupra rinichilor, putând cauza nefrotoxicitate. Această afecțiune apare atunci când corpul este expus la anumite medicamente sau substanțe toxice care provoacă insuficiență renală.

„S-a constatat existența unui lot de 20 de tone de portocale, dintre care 12,5 tone au ajuns pe rafturile unui supermarket, cu origine Grecia. În acest caz, este vina depozitului, care a încercat, după părerea mea, să schimbe cu intenție originea acestor produse, ele provenind din Egipt.

La această oră, se desfășoară o anchetă care să elucideze dacă acest fapt a fost făcut cu intenție și atunci vom informa organele abilitate pentru a continua această anchetă. Mă îngrijorează că se încearcă această fraudă alimentară, să se spună că portocalele provin din Grecia, ele provenind din Egipt și mai grav este că ele sunt contaminate cu două reziduuri de pesticide”, a spus directorul ANSVSA la Digi24.

Lista completă a magazinelor unde au fost comercializate portocale din lotul-problemă poate fi consultată aici.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Anevrismul de aortă ascendentă: simptome și tratament
Recomandări: