Nanoparticulele de aur pot ajuta la depistarea timpurie a bolilor de ficat

  • Publicat:
Nanoparticulele de aur pot ajuta la depistarea timpurie a bolilor de ficat

Nanoparticulele de aur folosite în scop medical ar putea ajuta la identificarea precoce a leziunilor acute hepatice, arată un nou studiu publicat în jurnalul Science Advances.

Potrivit experților de la Universitatea Texas din Dallas, nanoparticulele de aur se pot „lega” de anumiți markeri inflamatori specifici afecțiunilor hepatice.

Astfel, printr-un simplu test de sânge care utilizează nanoparticulele de aur ar putea fi depistate precoce diverse leziuni la nivelul ficatului.

Ulterior, investigațiile suplimentare pot ajuta la diagnosticarea afecțiunii și, în consecință, tratamentul este instituit mai devreme și cu mai mult succes, susțin oamenii de știință.

Metodele actuale pentru depistarea afectării hepatice sunt destul de invazive – cel mai frecvent sunt indicate biopsiile, care nu sunt deloc plăcute și nici lipsite de riscuri.

Bio-indicatorii sanguini obișnuiți (…) sunt eliberați când (…) deteriorarea a avut loc deja. Un alt neajuns al acestor teste aflate deja în uz este că alți factori, cum ar fi inflamațiile, duc la valori anormal de mari ale indicatorilor respectivi. Este cauza pentru care, în multe cazuri, medicii nu pot interveni imediat; lucru care creează probleme, din cauză că duce la întârzierea depistării și a tratamentului bolii hepatice, spune dr. Jie Zheng.

În acest context, descoperirea savanților ajută la diagnosticarea mai rapidă a afecțiunilor hepatice și, implicit, la îmbunătățirea șanselor de vindecare, ca urmare a tratamentului instituit precoce.

Studii anterioare au arătat că nanoparticulele de aur pot fi utile și în administrarea țintită a medicamentelor din tratamentul cancerului sau al afecțiunilor renale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030