Munca angajaților care lucrează remote, subapreciată de manageri

Potrivit unui nou studiu realizat de Stanford University, productivitatea și eforturile angajaților care lucrează remote sunt evaluate incorect de manageri.
  • Publicat:
Munca angajaților care lucrează remote, subapreciată de manageri
Foto: Shutterstock

Simți că dai totul la muncă, dar cu toate astea nu primești feedback din partea șefului sau, mai mult, implicarea și eforturile tale sunt „răsplătite” cu o lipsă de promovare? De vină ar putea fi faptul că lucrezi de acasă, nu la sediul companiei.

Potrivit unui studiu recent realizat de experți de la Stanford University citat în revista Fortune, managerii care nu au abilități de leadership evaluează incorect munca angajaților care lucrează de la distanță. Și asta pentru că rezultatele angajaților remote – indiferent cât ar fi de bune – se văd doar dacă „iau naștere” sub ochii șefului, la sediul companiei. Altfel spus, evaluarea se face pe baza distanței, nu a performanței.

Studiul a avut ca eșantion 16.000 de angajați ai unui call center, în urma căruia s-a demonstrat o creștere a productivității cu 13% pentru grupul de lucru de la distanță. Cu toate acestea, managerii au subevaluat această performanță, ba chiar s-a demonstrat că angajații respectivi au avut o rată de promovare mai mică în comparație cu cei prezenți fizic în birouri.

Pe lângă lipsa de pregătire managerială, cercetarea a mai arătat și alte puncte slabe, cum ar fi rezistența instituțională față de modelele de muncă flexibile.

Soluția recomandată de experți pentru eliminarea prejudecăților legate de proximitate este adoptarea unui sistem de micro-evaluare săptămânală bazat pe obiective SMART (Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time-Bound).

În acest mod, angajații și managerii își stabilesc împreună obiectivele specifice și toată lumea are de câștigat: angajații nu mai sunt discriminați pe baza locului de unde aleg să lucreze, primesc o perspectivă clară asupra performanței lor și își îmbunătățesc relația cu managerii, minimizând astfel riscul de burnout și plecare din companie. De altfel, un sondaj Gallup arată că 75% dintre angajați își părăsesc locul de muncă tocmai din cauza unei relații deficitare cu managerul lor direct.

Un alt studiu realizat de StaffCircle a arătat că 3 din 4 tineri aparținând Generației Z (cei născuți după 1996), adică peste 70%, sunt mai predispuși să părăsească o organizație dacă nu primesc feedback și comunicare eficientă din partea managerilor, comparativ cu aproximativ 50% din celelalte generații.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân