Misterul morții lui Bruce Lee, elucidat după 50 de ani: Boala care l-a făcut să bea apă în exces

Moartea lui Bruce Lee a fost subiectul multor teorii ale conspirației. Adevărata cauză a decesului a fost descoperită acum de experți.
  • Publicat:
Misterul morții lui Bruce Lee, elucidat după 50 de ani: Boala care l-a făcut să bea apă în exces
Misterul morții lui Bruce Lee, elucidat după 50 de ani / Foto; Shutterstock

La aproape 50 de ani de la moartea lui Bruce Lee, oamenii de știință au descoperit care a fost motivul decesului subit al actorului, la vârsta de 32 de ani. Potrivit unui nou studiu, artistul în arte marțiale și-a pierdut viața pentru că ar fi băut prea multă apă.

Moartea misterioasă a lui Bruce Lee a fost un subiect de interes pentru oamenii de știință în ultimele decenii. El a murit pe 20 iulie 1973, la Hong Kong, iar cauza oficială, la vremea aceea, a fost edem cerebral.

Decesul artistului a fost subiectul mai multor teorii ale conspirației, precum aceea că ar fi fost asasinat de gangsteri chinezi, otrăvit de o fostă iubită geloasă sau că a fost victima unui blestem.

Bruce Lee a murit după ce rinichii săi nu au mai funcționat corect

Oamenii de știință cred că au dezlegat acum misterul, după ce un studiu despre moartea lui Bruce Lee a scos la iveală că actorul ar fi avut probleme cu rinichii, care erau „incapabili să excrete apa în exces”.

Descoperirea, publicată de experți spanioli, în Clinical Kidney Journal, arată că Bruce Lee „avea factori de risc multipli pentru hiponatremie”. Această afecțiune presupune un nivel anormal de scăzut de sodiu în sânge, boală care ar fi fost puternic influențată de consumul de marijuana a actorului (care duce la sete excesivă) și de alți factori care sunt asociați cu deteriorarea funcției rinichilor.

O ingestie prea mare de apă

„Am pornit de la ipoteza că Bruce Lee a murit din cauza unei forme specifice de disfuncție renală: incapacitatea acestora de excreta îndeajuns de multă apă pentru a menține homeostazia apei. Acest lucru poate duce la hiponatremie, edem cerebral și moarte în câteva ore, dacă ingestia de apă nu este direct proporțioanlă cu excreția de apă prin urină”, scrie în studiu.

Hiponatremia este frecventă, întâlnită la 40% din persoanele internate în spital și poate duce la moarte din cauza ingestiei prea mare de apă, inclusiv în cazul pacienților tineri.

Bruce Lee: „Fii apă, prietene”

Bruce Lee era cunoscut pentru convingerea lui de a consuma multă apă, pentru o viață sănătoasă, unul dintre citatele sale faimoase fiind: „Fii apă, prietene” („Be water, my friend).

Soția actorului a povestit ulterior că acesta urma o dietă bazată pe alimente fluide și consuma mulți morcovi și suc de mere, în zilele dinaintea decesului.

De asemenea, Matthew Polly, cel care a scris biografia lui Bruce Lee, în 2018, spunea că actorul a băut foarte multă apă în seara în care a murit.

Ce este hiponatremia

Hiponatremia se referă la nivelul redus de sodiu din sânge şi este adesea cunoscută şi sub denumirea de „intoxicaţie cu apă”, deoarece printre cauzele acestei condiţii medicale se numără şi consumul excesiv de apă. Sodiul este un mineral cu funcţii foarte importante în organism: asigură echilibrul electrolitic, reglează tensiunea arterială şi contribuie la buna funcţionare a sistemului nervos şi muscular.

Nivelul normal de sodiu din sânge este de 135-145 mmol/L. Hiponatremia survine în momentul în care nivelul de sodiu din sânge scade sub 135 mmol/L. Pe lângă excesul de apă, hiponatremia poate avea şi alte cauze, unele fiind afecţiuni medicale severe, care trebuie urgent tratate, precum insuficienţa cardiacă sau hepatică.

Tratamentul hiponatremiei presupune corectarea cauzei care a dus la scăderea nivelului de sodiu din sânge. În lipsa unui tratament, hiponatremia poate favoriza apariţia unor complicaţii grave, chiar fatale.

Sursă: Variety

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân