Mişcarea în sarcină poate influenţa inteligenţa bebeluşului…cel puţin în cazul şoarecilor

Încă o dată, exerciţiile câştigă! Probabil ştii deja că exerciţiile în timpul sarcinii te ajută pe ţine şi pe bebeluşul tău să va menţineţi sănătoşi, dar ştii şi că bebeluşul tău îşi va dezvolta mai tare inteligenţa în acest fel?
27.11.2013
Mişcarea în sarcină poate influenţa inteligenţa bebeluşului...cel puţin în cazul şoarecilor

Încă o dată, exerciţiile câştigă! Probabil ştii deja că exerciţiile în timpul sarcinii te ajută pe ţine şi pe bebeluşul tău să va menţineţi sănătoşi, dar ştii şi că bebeluşul tău îşi va dezvolta mai tare inteligenţa în acest fel?

Acest fenomen a fost prezentat la întâlnirea anuală a Societăţii pentru Neuroştiinţă. Se pare că ultimele studii sugerează că nivelul activităţii tale în timpul sarcinii influenţează dezvoltarea neurologică a bebeluşului tău.

Cercetătorii de la Centrul Max Delbrück Center pentru Medicina Moleculara din Berlin au comparat două tipuri de mame: cele care aveau o roată de exerciţiu în interiorul cuştii şi cele care nu aveau, fiind împiedicate să fie prea active.

Experţii au descoperit astfel că puii mamelor care făcuseră exercitii în timpul sarcinii aveau la naştere o greutate mai mică decât ceilalţi. Cu toate acestea, în aproximativ o lună ei nu numai că recuperaseră dezavantajul, ci îşi şi dezvoltaseră 40% mai multe celule în hipocampus, zonă din creier vitală pentru procesul de învăţare şi memorie.

Cercetătorii consideră că aceste celule suplimentare în hipocampus indică faptul că puii aveau probabil o inteligenţă mai mare. Ei nu au putut însă să verifice efectiv acest lucru prin teste comportamentale, din cauza că şoarecii au fost sacrificaţi pentru a le fi examinate creierele. „Ar trebui să replicam experimentul, iar asta ar dura doi ani”, a spus Gerd Kempermann, unul dintre autorii studiului.


Motivul pentru care există această conexiune ar putea să fie acela că, pe lângă faptul că activitatea este benefică în general, ea este şi o indicaţie a unei probabilităţi sporite de a întâlni situatii noi, care vor necesita o inteligenţă şi o memorie mai mare.

Kempermann a spus că acest studiu nu se aplică, pentru moment, şi la oameni, însă sugerează totuşi că cercetările ar trebui să se axeze mai mult pe efectele pe care le are sportul şi exercitiul fizic în timpul sarcinii.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Primul trimestru de sarcină: analize și teste
Recomandări: