Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului: „Au potențial cancerigen, feriți-vă…”

  • Publicat:
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului: „Au potențial cancerigen, feriți-vă...”

Postul Paștelui este unul dintre cele mai importante și respectate posturi ale anului. Mulți români fac, însă, greșeala de a trece de la o alimentație diversificată la una extrem de limitată, fără să ia în considerare impactul acestei decizii asupra organismului. Iată ce avertizează nutriționistul Mihaela Bilic în legătură cu acest fapt.

Ce alimente trebuie să evităm în POSTUL PAȘTELUI

”Dacă țineți post, feriți-vă de acizii grași trans!

Acizii grași trans, alții decât cei prezenți în mod natural în grăsimile de origine animală, sunt periculoși pentru sănătate. Grăsimile trans apar atunci când transformăm uleiurile vegetale din formă lichidă în formă solidă. Este demonstrat că au potențial cancerigen, de aceea există legislație europeană care limitează prezența acizilor trans la maximum 2g la 100g grăsime. Industria alimentară a fost nevoită să renunțe la hidrogenarea grăsimilor vegetale și să reconfigureze producția de margarină, dar încă există pe piață multe produse care conțin margarină clasică, pentru că este ieftină!

În ce alimente găsim acizi grași trans

În ce produse găsim acizi grași trans în mod frecvent? În toate alimentele care presupun un amestec de făină și margarină, adică produse de panificație și patiserie. Acizi grași trans găsim și în sosuri, semipreparate, alimente procesate și produse fast-food, acolo unde grăsimea animală de timp unt sau smântână este înlocuită cu forma mai ieftină- grăsime de cocos sau de palmier și margarină. Din păcate orice produs care are ca ingredient grăsimea vegetală are șanse mari să conțină și acizi grași trans”, explică medicul.

Margarina și uleiul de palmier, cele mai periculoase

Evitați margarina, grăsimea de cocos și de palmier. Cât despre ulei, el trebuie folosit ca atare, în formă lichidă, indiferent că e de floarea-soarelui sau de măsline. Iar pentru cei care țin post, puneți accentul pe legume și leguminoase boabe, pe mâncare gătită din ingrediente simple, așa cum făceau bunicii noștri. Mai bine un ghiveci de legume, decât paste tartinabile și patiserie de post. Și nu uitați că sunt doar 10 zile cu dezlegare la ulei și vin, până și religia știe că excesul de grăsimi vegetale nu este sănătos”, scrie Mihaela Bilic pe o rețea socială.

Citește și: Nutriţionist: 5 reguli pe care trebuie să le respecţi în Postul Paştelui ca să nu te îngraşi
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan