Leon Dănăilă: „Dacă mâncați doar legume și fructe n-o să trăiți prea mult! Omul trebuie să guste de toate!”

  • Publicat:

Invitat în Podcastul Altceva cu Adrian Artene, „înfăptuitorul” neurochirurgiei din România – Leon Dănăilă dă sfaturi esențiale pentru o viață sănătoasă. Academicianul profesor doctor îi îndeamnă pe români să nu renunțe să mai consume carne: „N-o să trăiți prea mult dacă mâncați doar legume și fructe!”

 

„Eu am publicat, eu am studiat. Să știți că tot ce spun nu este așa întâmplător, nu e din amintirile mele. Am studiat multe cercetări făcute de oameni din Apus asupra felului cum trebuie să comporte individul respectiv pentru a-și duce o viață sănătoasă, dar și productivă.

Mulți mă întreabă ‘Dumneata ce mănânci de-ai ajuns așa?’. Să știți că nu este suficientă mâncarea. Sunt niște regimuri alimentare care sunt foarte benefice: regimul mediteranean, regimul Okinawa, regimul japonez, regimul împotriva hipertensiunii arteriale, regimul portfoliu în caz de diabet. Sunt niște regimuri bine fixate. Regimul occidental este cel mai prost și este cel mai răspândit, adică cu fast-food-urile astea pe care le găsești la orice pas. Dar mâncarea din fast-food nu este benefică pentru organism și pentru creier. A fost un concurs acum un an de zile și pe primul loc a ieșit regimul mediteranean. Viața lor este localizată în jurul Mediteranei, au posibilitatea să mănânce fructe de mare, legume, fructe. Au două sezoane. Și regimul din Okinawa, la fel. Pot să mănânce legume tot timp, în decursul anului”, a declarat Dănăilă la Altceva cu Adrian Artene.

O dietă fără carne dar pe bază de pește nu este nici ea o soluție.

„Din cauza faptului că foarte mult mercur s-a răspândit în apele din oceane și în apele curgătoare și poate să ducă la apariția hidrargirismului, boala provocată de acest mercur. În general, carnea de pește este foarte recomandată, a fructelor de mare, a legumelor. Să știți că, dacă mâncați numai legume și fructe, nu rezolvați problema și n-o să puteți să trăi prea mult. Trebuie și puțină carne. În carne se găsește vitamina B-12 care este foarte benefică pentru creier, dar nu trebuie de făcut exces. Trebuie să adaptezi comportamentul la necesitățile organismului”, spune academicianul Leon Dănăilă.

Ce presupune o dietă echilibrată, benefică pentru creier, dar și pentru întregul organism? Multe legume și fructe, carne, alcool și cafea în cantități moderate.

„Un om adult trebuie să facă cel puțin 4.000 de pași pe zi. Individul respectiv poate să bea și puțină cafea și să mănânce ciocolată, care au un rol foarte benefic, dar nu în cantități mari, ci în cantități moderate. Cantitatea mare nu este bună în niciun regim. Este permis până la 40 de grame de alcool în 24 de ore sau poate mai puțin, dar de obicei vinul, 150 de mililitri de vin, în 24h este permis. Eu vă spun că sunt cercetări făcute de oameni de știință”, a adăugat invitatul lui Adrian Artene.

Leon Dănăilă militează pentru consumul de carne

„Încercați o zi, două să vedeți că nu puteți rezista. Nu, nu se poate. Omul este omnivor. Omul trebuie să mănânce de toate, trebuie să guste de toate. Îi dă o stare benefică. Omul trebuie să aibă satisfacții. Dacă nu ai o satisfacție psihică, nu reușești în activitate, nu reușești să te adaptezi și să obții rezultate foarte bune, fiindcă starea aceasta depresivă și starea de supărare continuă duc la apariția tulburărilor de imunitate și chiar până la apariția cancerului”. 

Interviul INTEGRAL cu Leon Dănăilă poate fi urmărit AICI:

 

Urmărește CSID.ro pe Google News