Legătura dintre demență și colesterol

Nivelul crescut de colesterol este cunoscut pentru riscul de demență vasculară și Alzheimer. Iată care este legătura dintre demență și colesterol.
  • Publicat:
Legătura dintre demență și colesterol
Foto: shutterstock

Există o legătură foarte bine stabilită între nivelul crescut al colesterolului și demența, dar cu toate astea este destul de greu de explicat. Un nou studiu sugerează că acizii biliari sunt detectați în creier și joacă un rol vital în funcționarea sănătoasă a acestuia. Cercetarea arată că un nivel scăzut al acestor molecule din creier au fost asociate cu o progresie rapidă a demenței în rândul bărbaților.

Nivelul crescut de colesterol este cunoscut pentru riscul de a dezvolta demență vasculară și Alzheimer, dar cercetătorii nu au reușit să explice de ce, iar asta deoarece colesterolul este o celulă mare care nu poate trece de barier sânge-creier. Potrivit noii cercetări, soluția misterului poate sta în spatele „catabolismului” colesterolului care poartă numele de oxisterol, un derivat al colesterolului. Această substanță este suficient de mică astfel încât să pătrundă în creier, acolo unde se sparge în mai multe molecule numite acizi biliari.

Cercetătorii Institulului Național de Îmbătrânire a descoperit o asociere între nivelul scăzut de oxisteroli și progresia demenței în rândul bărbaților, nu și în rândul femeilor. Oxisterolii sunt esențiali pentru creier pentru a sintetiza acizii biliari, necesari pentru a menține o bună funcționare a creierului și sistemului nervos. Cercetătorii menționaează că relația dintre colesterolul din sânge, acizii biliari și demență este foarte complexă.

Datele studiului privind legătura dintre demență și colesterol

Oamenii de știință au investigat o potențială legătură între catabolismul colesterolului și demență, la studiu luând parte peste 1600 de participanți. Ei au descoperit că o concetrație mai mică de oxisteroli și acizi biliari a fost asociată semnelor demenței în urma examinărilor creierului. De exemplu, creierele participanților cu un nivel scăzut din aceste molecule în sânge conțineau mai mulți amiloizi, o proteină toxică și caracteristică bolii Alzheimer.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân