Laserul cu nanoparticule, arma eficientă în lupta cu ateroscleroza?

O echipă de specialişti danezi urmează să creeze în laborator o armă de temut contra aterosclerozei, afecţiune care determină formarea cheagurilor de sânge şi apariţia multor afecţiuni cardiovasculare grave precum embolia pulmonară, tromboza venoasă profundă sau accidentele vasculare cerebrale.
Laserul cu nanoparticule, arma eficientă în lupta cu ateroscleroza?

O echipă de specialişti danezi  urmează să creeze în laborator o armă de temut contra aterosclerozei, afecţiune care determină formarea cheagurilor de sânge şi apariţia multor afecţiuni cardiovasculare grave precum embolia pulmonară, tromboza venoasă profundă sau accidentele vasculare cerebrale.

Deşi proiectul se află încă în stadii incipiente, se speră ca prin descoperirea unor proprietăţi-cheie ale plăcilor de aterom formate pe vasele de sânge să se dezvolte un laser special care va fi ghidat de nanoparticule inteligente care au rolul de a depista zonele problemă – caracterizate prin acumulări de colesterol şi mici umflături pe pereţii arterelor sangvine, şi de a le distruge.

Bolile cardiovasculare reprezintă în prezent principala cauză de deces atât în România, cât şi pe plan global. Aceste afecţiuni sunt mai frecvente în rândul bărbaţilor, iar printre factorii de risc putem aminti: moştenirea genetică, fumatul, sedentarismul, colesterol mărit şi hipertensiune, diabetul, stresul şi supraponderalitatea.

 

Recomandări:
Zincul, benefic pentru hipertensiune (STUDIU)
Zincul, benefic pentru hipertensiune (STUDIU)
Legătura dintre COVID-19 și noile cazuri de diabet
Legătura dintre COVID-19 și noile cazuri de diabet