Laserul cu nanoparticule, arma eficientă în lupta cu ateroscleroza?

O echipă de specialişti danezi urmează să creeze în laborator o armă de temut contra aterosclerozei, afecţiune care determină formarea cheagurilor de sânge şi apariţia multor afecţiuni cardiovasculare grave precum embolia pulmonară, tromboza venoasă profundă sau accidentele vasculare cerebrale.
27.05.2013
Laserul cu nanoparticule, arma eficientă în lupta cu ateroscleroza?

O echipă de specialişti danezi  urmează să creeze în laborator o armă de temut contra aterosclerozei, afecţiune care determină formarea cheagurilor de sânge şi apariţia multor afecţiuni cardiovasculare grave precum embolia pulmonară, tromboza venoasă profundă sau accidentele vasculare cerebrale.

Deşi proiectul se află încă în stadii incipiente, se speră ca prin descoperirea unor proprietăţi-cheie ale plăcilor de aterom formate pe vasele de sânge să se dezvolte un laser special care va fi ghidat de nanoparticule inteligente care au rolul de a depista zonele problemă – caracterizate prin acumulări de colesterol şi mici umflături pe pereţii arterelor sangvine, şi de a le distruge.

Bolile cardiovasculare reprezintă în prezent principala cauză de deces atât în România, cât şi pe plan global. Aceste afecţiuni sunt mai frecvente în rândul bărbaţilor, iar printre factorii de risc putem aminti: moştenirea genetică, fumatul, sedentarismul, colesterol mărit şi hipertensiune, diabetul, stresul şi supraponderalitatea.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Mihaela Marinescu, VITALITAS: totul despre longevitate și îngrijirea de calitate a persoanelor vârstnice