Lămpile UV, contraindicate pentru dezinfecția suprafețelor în școli

06.03.2021
Lămpile UV, contraindicate pentru dezinfecția suprafețelor în școli

Lămpile UV trebuie manevrate doar de persoane calificate în acest sens și în timpul funcționării nu trebuie să existe persoane în încăpere. În caz contrar pot apărea arsuri, conjunctivită, foto-oftalmie sau conjunctivită.

Semnalul de alarmă vine din partea Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), care nu recomandă utilizarea lămpilor UV pentru dezinfecția suprafețelor în unitățile de învățământ, cu scopul limitării transmiterii virusului care provoacă boala COVID-19.

Potrivit specialiștilor, lămpile UV sunt destinate cu precădere unităților sanitare, fiind o metodă de dezinfecție a aerului și suprafețelor din încăperi.

Întrucât accidentele survenite în urma utilizării lămpilor UV în unitățile de învățământ sunt tot mai dese, precizăm că specialiștii INSP nu susțin această metodă de dezinfecție, opinie transmisă, de altfel, tuturor instituțiilor ce au solicitat un punct de vedere în această direcție”, transmite INSP într-un comunicat de presă.

Punerea în funcțiune a acestor lămpi trebuie executată numai de persoane calificate și instruite în acest sens.

În timpul funcționării, persoanele nu trebuie să fie în încăpere!

În caz contrar, persoanele expuse pot dezvolta reacții nedorite la nivel ocular (conjunctivită, foto-oftalmie – inflamația simultană a corneei și a conjunctivei –, cataractă) sau la nivel cutanat (arsură până la transformare malignă).

Atragem atenția că măsurile de curățenie și cele de aplicare a produselor de curățenie și a dezinfectanților prevăzute atât în recomandările naționale, cât și în cele ale Organizației Mondiale a Sănătății, asociate cu o aerisire fără abatere de la frecvența și perioada corectă de timp, asigură un mediu propice desfășurării activităților educative. Igiena mâinilor, igiena respirației, evitarea aglomerației, aerisirea frecventă a spațiilor sunt metodele dovedite ca fiind eficiente în prevenirea transmiterii SARS-CoV-2, transmit reprezentanții INSP.

Recomandare video
Dr.Raluca Oprea: cum poți afla dacă ai ficat gras