Intervenţii medicale pro bono, la Sibiu: 11 copii cu malformaţii cardiace primesc o şansă la viaţă

11 copii cu malformaţii cardiace grave, care provin din medii defavorizate, vor primi o şansă la viaţă.
  • Publicat:
Intervenţii medicale pro bono, la Sibiu: 11 copii cu malformaţii cardiace primesc o şansă la viaţă

La Sibiu a început maratonul intervenţiilor medicale pro bono în rândul copiilor bolnavi de inimă. Timp de o săptămână, 11 copii diagnosticaţi cu malformaţii cardiace grave vor fi trataţi la Sibiu de către echipe medicale din România, Anglia, Germania şi Suedia. Acţiunea face parte din programul ”Inimi Sănătoase pentru copii”, derulat de Fundaţia Polisano, cu sprijinul MedLife, Allianz-Ţiriac Asigurări şi NEPI. Astfel, copii cu malformaţii cardiace grave, care provin din medii defavorizate, vor primi o şansă la viaţă.

Prima intervenţie chirurgicală s-a încheiat cu succes, fiind vorba de cazul Elenei-Miruna, în vârstă de şase luni, diagnosticată cu o malformaţie cardiacă gravă (canalul atrioventricular comun complet), dar şi cu sindrom Down, caz care a fost refuzat pentru operaţie de către alţi medici din ţară.

“România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 108.9 decese la 100.000 de locuitori, faţă de U.E. (43.8 la 100.000 de locuitori). Conform INS, anual se nasc cca 1500 de copii cu malformaţii cardiace, şi numărul lor este în continuă creştere. Prin acest program alături de partenerii noştri de la MedLife, ne dorim să schimbăm aceste statistici şi să dăm şansa unui număr cât mai mare de copii ca să se facă bine. Totodată, în acest program vor asista mai mulţi medici din ţară pentru a învăţa tehnicile noi practicate (share experience). În felul acesta, vrem sa extindem numărul de specialişti pentru a face bine şi mai multe inimi, acasă, în România” a declarat Cătălina Costache Director Executiv, Fundaţia Polisano.

Coordonatorul programului este dr. Victor Costache, conferenţiar universitar doctor, medic primar chirurgie cardiovasculară şi toracică, autor a numeroase premiere medicale naţionale şi internaţionale, iar echipele medicale sunt alcătuite din medici cardiologi, ATI-işti, pediatri, asistente şi tehnicieni din Germania, Anglia şi Suedia care, alături de echipa medicală Polisano- MedLife, se implică pro bono în soluţionarea cazurilor.

Toate cazurile selectate sunt grave şi necesită intervenţie imediată. Un alt caz este cel al lui Florin, un copil în vârstă de 9 ani, care a fost diagnosticat cu defect septal atrial. În atenţia medicilor va intra şi Darius, în vârstă de 8 ai, care suferă de persistenţă de canal arterial, dar şi de handicap neurologic. În momentul de faţă, cel mic locuieşte într-un centru de plasament.

În cadrul conferinţei de presă din Sibiu, care va avea loc vineri, 18 ianuarie, ora 13:00, la Universitatea ”Lucian Blaga”, vor fi prezentate cele 11 cazuri, unde medicii vor fi prezenţi pentru a oferi detalii despre starea copiilor, dar şi familiile copiilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân