Hipertensiunea arterială creşte riscul de a dezvolta COVID-19 în forme severe

Persoanele cu o presiune arterială crescută sunt mai expuse epidemiei COVID-19 în forme mult mai severe, care pot deveni fatale. Asta arată un studiu recent al cazurilor de deces analizate în ultimele săptămâni.
26.03.2020
Hipertensiunea arterială creşte riscul de a dezvolta COVID-19 în forme severe
foto shutterstock/Hipertensiunea arterială creşte riscul de a contacta COVID 19 în forme severe

Persoanele cu o presiune arterială crescută sunt mai expuse bolii COVID-19 în forme mult mai severe, care pot deveni fatale. Asta arată un studiu recent al cazurilor de deces analizate în ultimele săptămâni.

Concret, 20 până la 50% din formele severe ale bolii înregistrare în China erau la persoane cu hipertensive. În Italia, 76% din cei decedaţi sufereau de hipertensiune arterială.

Care este legătura ?

Persoanele cu hipertensiune arterială au şi un sistem imunitar slăbit, ceea duce la contactarea mai rapidă a noului coronavirus şi dezvoltarea unor forme severe de boală. În acelaşi timp, odată cu înaintarea în vârstă se constată niveluri crescute ale presiunii arteriale. Ghidurile de specialitate recomandă urmarea tratamentelor prescrise şi măsuri de protecţie sporite.

Cum afectează coronavirusul persoanele hipertensive

Primul impact este la nivelul plămânilor – pneumoniile severe fiind primele complicaţii ale COVID-19. În acelaşi timp, poate afecta sistemul circulator şi cel cardiovascular, de aceea persoanele cu boli coronariene şi cardiace sunt extrem de expuse.

Hipertensiunea arterială afectează vasele de sânge, îngreunând şi abilitatea inimii de a pompa corect sângele. Asta face în timp ca muşchiul cardiac să obosească şi să dea rateuri.
Coronavirusul, pe fondul unei inimi deja slăbite de hipertensiunea arterială, poate cauza infamaţii ale ţesutului miocardic – miocardite.
 

Un nivel crescut al colesterolului cauzează acumularea de plăci de aterom pe vasele de sânge, iar coronavirusul cauzează inflamaţii care pot duce la desprinderea acestor plăci şi formarea de cheaguri de sânge. Aşa apar accidentele vasculare şi chiar riscul de infarct.

În aceste condiţii, recomandările pentru persoanele hipertensive sunt de a intensificare regulile de igienă şi protecţie şi în plus :

  • să se asigure că au la dispoziţie stocuri de medicamente pentru hipertensiune şi afecţiunile cardiovasculare
  • se asigure ca au la dispoziţie medicamente antitermice, pentru a scădea febra şi simptomele asociate gripei si răcelii
  • să se vaccineze antipneumocic şi antigripal.

Cel mai important este să menţină stabilă starea de sănătate, pentru a nu ajunge la spital, unde există riscul infectării cu coronavirus, care poate avea urmări fatale.

Recomandare video
Dr. Alina Gheorghe: Adevărul despre statul prea mult la calculator