„Grețurile matinale” s-au dovedit a fi cancer: ce a pățit o femeie de 24 de ani diagnosticată la cinci luni de sarcină

  • Publicat:
„Grețurile matinale” s-au dovedit a fi cancer: ce a pățit o femeie de 24 de ani diagnosticată la cinci luni de sarcină

O viitoare mamă diagnosticată cu cancer în timpul sarcinii a povestit pentru dailymail.co.uk cum a trecut cu vederea simptomele „ciudate” pe care le-a experimentat.

Caitlin McAlinden, o profesoară de școală primară din Wirral, a avut grețuri puternice în primul trimestru al sarcinii sale pe care o numește „agitată”, vomitând cel puțin o dată pe zi.

Femeia în vârstă de 24 de ani, care a aflat că este însărcinată în septembrie 2023, adormea intermitent din cauza oboselii extreme. Oboseala și greața sunt frecvente la femeile însărcinate, mai ales în primele 12 săptămâni.

Caitlin McAlinden, care ar fi trebuit să nască  în mai, a observat apoi o umflătură de mărimea unui bob de mazăre la gât, în ziua de Crăciun. Ea și-a dat seama, de asemenea, că a slăbit 2 kilograme. Totuși, nu a căutat imediat ajutor, crezând în schimb că umflătura și gâtul dureros erau un alt efect „ciudat” al sarcinii.

Când oboseala femeii s-a înrăutățit la începutul anului 2024 și umflătura i s-a triplat, până la mărimea unei „mingi de golf”, ea s-a dus la medicul de familie.

Ce au dezvăluit testele

Testele au dezvăluit că profesoara de școală primară avea limfom Hodgkin în stadiul unu.

Scăderea în greutate neintenționată și umflăturile de la gât pot fi ambele semne revelatoare ale bolii, conform Cancer Research UK.

Cu toate acestea, Caitlin McAlinden, care a fost diagnosticată în martie, nu va începe chimioterapia decât după ce fiul ei se va naște. Femeia a adăugat: „Aceasta nu este sarcina pe care mi-am dorit-o.” 

„Nu m-am simțit bine în tot acest timp. Tot ce vreau să fac după ce se naște bebelușul meu trebuie să fie pus pe pauză din cauza chimioterapiei.”

Ce prognostic are femeia în vârstă de 24 de ani

Caitlin McAlinden a adăugat: „Șansele mele sunt foarte bune – dar să am un copil va fi o modalitate bună de a-mi distrage atenția de la boală.”

Se așteaptă ca ea să se recupereze complet, deși trebuie să facă o injecție cu steroizi și să ia o pilulă pentru subțierea sângelui în fiecare dimineață, ca parte a tratamentului.

Totuși, chimioterapia o va împiedica să țină o ceremonie de botez sau să alăpteze, lucru nerecomandat din cauza medicamentelor care pot trece prin lapte.

Cancer Research UK spune că și chimioterapia „poate fi recomandată în mod obișnuit” femeilor care sunt însărcinate în 14 săptămâni, dar nu înainte, deoarece medicamentele implicate pot dăuna bebelușului sau pot provoca un avort spontan. „Chiar și așa, uneori se poate amâna chimioterapia până când bebelușul se naște, deși acest lucru nu este întotdeauna posibil”.

Ce este limfomul Hodgkin

Limfomul Hodgkin este un tip de cancer care începe în celulele albe din sânge.

O umflătură nedureroasă într-un ganglion limfatic este cel mai comun simptom. Aceasta poate apărea pe gât, la subraț sau în zona inghinală, conform Cancer Research UK.

Dacă ai o infecție, ganglionii limfatici se umflă în mod obișnuit, dar de obicei revin la dimensiunea lor normală după un timp scurt.

Cu toate acestea, în cazul limfomului, aceștia cresc adesea încet și pot fi acolo timp de luni sau ani înainte de a fi observați. Dar uneori cresc foarte repede.

De asemenea, poate provoca dificultăți de respirație și oboseală din cauza anemiei provocate de numărul scăzut de celule roșii din sânge, creșterea riscului de infecții din cauza numărului scăzut de celule albe din sânge și probleme de sângerare cum ar fi sângerările nazale și menstruația abundentă.

Multe persoane cu limfom Hodgkin suferă și de pierdere în greutate neintenționată.

Sursă foto: Shuttertock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: