Franța a devenit prima țară din lume care a pus dreptul la avort în Constituție: „Corpul tău îţi aparţine şi nimeni nu poate decide în locul tău“

Primele declarații ale președintelui francez.
  • Publicat:
Franța a devenit prima țară din lume care a pus dreptul la avort în Constituție: „Corpul tău îţi aparţine şi nimeni nu poate decide în locul tău“

La începutul acestei săptămâni, parlamentul francez s-a reunit la Versailles pentru a vota introducerea în Constituție a întreruperii voluntare a sarcinii. În acest fel, Franța a devenit prima țară din lume care dă dreptul la întreruperea sarcinii. 

Franța, prima țară care autorizează întreruperea voluntară a sarcinii

Președintele francez Emmanuel Macron a convocat Parlamentul luni, 4 martie, la Versailles, pentru a include dreptul la avort în Constituție. Legea a fost votată de 780 de parlamentari și le va permite femeilor „libertatea garantată” de a alege să facă avort.

Citește și: Jennifer Lopez a vorbit deschis despre relațiile abuzive din trecut: „Atât de dureroase”

Această măsură era deja adoptată de Senat și de Assemblée Nationale, dar votul final a fost dat în ședința comună de la Versailles. Premierul Gabriel Attal a oferit și primele declarații în acest sens.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senatul francez 

„Suntem bântuiți de suferința și memoria atâtor femei care nu au fost libere. Avem o datorie morală față de toate femeile care au suferit cu trupul lor. Astăzi, prezentul trebuie să răspundă istoriei. A consacra acest drept în constituția noastră înseamnă a închide ușa tragediei trecutului și urmele sale de suferință și durere.

Va împiedica și mai mult reacționarii să atace femeile. Să nu uităm că trenul opresiunii se poate oricând pune în mișcare. Haideți să acționăm pentru a ne asigura că nu se întâmplă, că nu va veni niciodată acea zi. Le spun tuturor femeilor dintre granițele noastre și de dincolo de ele că astăzi începe epoca unei lumi a speranței”, a precizat premierul francez.

„Vom sărbători o victorie istorică, iar mâine vom reveni în luptă”, a declarat și șefa deputaților LFI Mathilde Panot, după includerii avortului în Constituție.

Măsura a fost criticată

Pe platforma X, preşedintele Emmanuel Macron şi-a exprimat bucuria: „Mândrie franceză, mesaj universal. Să sărbătorim împreună intrarea unei noi libertăţi garantate de Constituţie prin prima ceremonie de consacrare din istoria noastră deschisă publicului”. 

Cea care a criticat măsura luată a fost Marine Le Pen, lidera partidului de extremă dreaptă, care a precizat că președintele Emmanuel Macron exploatează acest subiect în scopuri politice personale: „Aceasta este crimă! Da, vieții, da, familiei!”

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân