Femeile se vindeca mai repede de ulcer decat barbatii

Probabilitatea ca ulcerul sa se vindece este mai mare la femei decat la barbati, iar explicatia acestui fapt are legatura cu hormonii.
Femeile se vindeca mai repede de ulcer decat barbatii
Femeile se vindeca mai repede de ulcer decat barbatii

Ulcerul este fara doar si poate una dintre cele mai raspandite boli; de fapt, sunt doua tipuri de ulcer care ataca tractul digestiv superior: unul este tipic femeilor, altul barbatilor.

Femeile sunt mai expuse ulcerului gastric, in care leziunea se formeaza in stomac din cauza actiunii sucurilor gastrice), in timp ce barbatii sufera mai ales de ulcer duodenal.

Pana si prognoza lor este diferita: probabilitatea ca ulcerul sa se vindece este mai mare la femei decat la barbati, iar explicatia acestui fapt are legatura cu hormonii: o demonstreaza faptul ca incidenta ulcerului duodenal, de exemplu, creste notabil la femei dupa menopauza, si se diminueaza la femeile gravide, cand hormonii se exprima „la maxim”.

In acest caz, la actiunea progesteronului, care inhiba formarea sucurilor gastrice, se adauga si cea a estrogenilor, care potenteaza sistemul de aparare al mucoasei.
 

 
 
Elena Nistor

Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ... citește mai mult

Filtrul UV ajunge in laptele matern
Filtrul UV ajunge in laptele matern
Cel mai nou articol Video:
Dr. Laura Davidescu: greșeli care ne îngrașă