Femeile care sufera de hipotiroidie nasc copii oligofreni

Endocrinologii atentioneaza femeile insarcinate care stiu ca sufera de hipotiroidie sa mearga la medic, pentru a li se prescrie tratament pe durata sarcinii.
  • Publicat:
Femeile care sufera de hipotiroidie nasc copii oligofreni
Femeile care sufera de hipotiroidie nasc copii oligofreni

Endocrinologii atentioneaza femeile insarcinate care stiu ca sufera de hipotiroidie sa mearga la medic, pentru a li se prescrie tratament pe durata sarcinii. In caz contrar, gravidele pot naste copii oligofreni. „Hipotiroida reprezinta un risc nu numai pentru mama, dar si pentru viitorul copil.

In primul trimestru de sarcina, fatul nu are glanda tiroida, deci el depinde exclusiv de sursa materna. Daca femeia nu se prezinta la medic, sa urmeze tratamentul indicat, exista riscul ca acel copil sa nu-si mai matureze creierul si, astfel, performantele intelectuale vor fi foarte slabe ajungand pana la oligofrenie”, atentioneaza dr. Ileana Marinescu, medic primar endocrinolog in cadrul Institutului National de Endocrinologie „C.I. Parhon”, din Bucuresti.

Hipotiroidia este o disfunctie a tiroidei, care apare atunci cand glanda nu produce cantitatea necesara de hormoni tiroidieni. Tiroida – glanda-fluture ale carui aripi sunt doi lobi simetrici, asezati de o parte si de alta a traheei si uniti printr-un istm – este sub controlul unor centri superiori din creier, respectiv hipofiza si hipotalamus.

„Orice modificari care au loc in secretia glandei tiroide, hipofiza si hipotalamusul incearca sa le aduca la normal, de aceea noi dozam in sange, pe langa hormonii tiroidieni T4 (tiroxina) si T3 (triiodotironina), si hormoni hipofizari, adica TSH”, explica dr. Marinescu. Specialistul mai spune ca hipotiroidia prezinta si risc de infertilitate, in cazul femeilor.
 
Semnele care pot indica prezenta hipotiroidiei sunt senzatia de frig, oboseala, astenia, mainile si picioarele reci, castigul ponderal. Si constipatia, ingrosarea vocii, pulsul scazut, tulburarile menstruale, edemul (mainile si picioarele se umfla, din cauza acumularii de lichid in tesuturi), caderea parului sau tulburarile de concentrare si memorie pot indica o dereglare a glandei tiroide.

Tiroida este, de fapt, glanda-cheie necesara pentru buna functionare a organismului. Ea intervine in toate procesele de metabolism, in functionarea in parametri normali a creierului, a sistemului cardio-vascular, in mentinerea temperaturii.

Factorii de risc in aparitia acestei disfunctii tiroidiene ii pot reprezenta unele tratamente medicamentoase, ereditatea, terapia cu cortizoni, operatiile de scoatere a tiroidei sau leziunile tumorale de la nivelul creierului.
 
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări:
Băutura de toamnă preferată de copii și adolescenți, extrem de periculoasă
Băutura de toamnă preferată de copii și adolescenți, extrem de periculoasă
Vacanță toamnă 2024: când și cât vor sta copiii acasă
Vacanță toamnă 2024: când și cât vor sta copiii acasă