Durerile de burtă din copilărie pot cauza anxietate şi depresie la maturitate

Durerile de stomac sunt dureri comune în timpul copilăriei, iar acum, un nou studiu arată că unii copii sunt supuşi riscului de anxietate şi depresie odată devenind adulţi.
  • Publicat:
Durerile de burtă din copilărie pot cauza anxietate şi depresie la maturitate

Durerile de stomac sunt  dureri comune în timpul copilăriei, iar acum, un nou studiu arată că unii copii sunt supuşi riscului de anxietate şi depresie odată devenind adulţi.

Cercetătorii au comparat 332 de adulţi tineri, cu vârste în jur de 20 de ani, care au avut dureri de stomac în timpul copilăriei cu 147 de participanţi care nu au avut astfel de dureri. Printre cei care au suferit de dureri stomacale, 51 % au suferit de anxietate pe parcursul vieţii şi 30% suferă de anxietate în acest moment. Numai 20% dintre adulţii care nu au avut probleme stomacale în copilărie suferă acum de anxietate.

“Zece ani mai târziu, persoanele care au avut dureri stomacale continuă să aibe tulburări de anxietate, chiar dacă nu au mai avut dureri de stomac”, spune autoarea studiului Lynn Walker, profesor de pediatrie la Universitatea din Nashville.

Pentru a rupe din timp acest cerc vicios, părinţii copiilor care se plâng de aceste dureri ar trebui, în primul rând, să meargă cu aceştia la medic pentru a vedea dacă se poate face ceva din punct de vedere medical, recomandă specialiştii.

„Părinţii ar trebui să aibă un rol activ în viaţa copiilor lor căutând ajutor medical şi consiliere. Acest lucru va preveni anxietatea şi îi va ajuta pe copii să înveţe să facă faţă stresului care le poate intensifica durerea”, spune dr. Scott Krakower, psihiatru pentru copii şi adolescenţi la Spitalul Zucker Hillside din New York.

Deşi studiul a legat durerea de stomac de anxietatea şi depresia la adulţi, acesta nu a stabilit o relaţie de tip cauză-efect.

Dr. Mark Lowenhein, gastroenterolog pediatru la Spitalul St. Charles din New York, spune că nu toţi copiii care suferă de dureri abdominale în timpul copilăriei vor avea probleme mentale când vor deveni adulţi.

„Cu siguranţă există o subcategorie de copii care au avut dureri abdominale şi au suferit de anxietate şi depresie când au devenit adulţi, dar acest lucru nu este ceva universal valabil”, spune medicul.

Autor: Daniela Rădeanu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”