După ce a stârnit reacții în spațiul public, ANPC anunță că „puiul vopsit” a fost o metaforă, de fapt

  • Publicat:
După ce a stârnit reacții în spațiul public, ANPC anunță că

După ce Horia Constantinescu, fostul director ANPC, a intrigat spațiul public cu scandalul puilor vopsiți, Paul Anghel, director al Direcției Generale de Control și Supraveghere Piață din cadrul ANPC, vine cu completări.

Intr-o ampla postare pe facebook, Paul Anghel a scris ca mentiunea de pe etichetele privind carnea de pui, „hranit cu porumb”, este permisa daca minimum 50% din hrana pasarilor este porumb.

Șeful ANPC, despre puiul vopsit: Este doar o metaforă

„În urma discuțiilor și a informațiilor contradictorii apărute în spațiul public, în ultima săptămână, consider că este oportun să aduc clarificări cu privire la subiectele vehiculate în mass media. În legătură cu subiectul generic numit «puiul vopsit» cred că toți consumatorii au înțeles că este vorba despre o expresie metaforică, menită să descrie constanța noastră preocupare legată de informarea completă, corectă și precisă a produselor în general și în cazul de față a celor din carne de pui.

În atribuțiile permanente ale instituției noastre se află verificarea conformității produselor care se comercializează în magazine de specialitate , cu normele legale în vigoare“, precizează Paul Anghel.

Acesta spune că folosirea în produse a unor aditivi alimentari, omologați de instituțiile de specialitate nu este periculoasă pentru consumator.

„Aceia dintre producători care decid să ofere un produs premium, cum ar fi «puiul hrănit cu porumb» folosesc cereale, de exemplu porumb, pentru a obține produse superioare din punct de vedere vizual și calitativ.

Monitorizăm constant conformarea acestora la normele legale privind etichetare, astfel încât este permis să înscrie pe etichete «hrănit cu porumb» doar dacă minim 50% din hrană păsărilor este porumb. Este natural că în condițiile folosirii unei astfel de hrană , carnea și epiderma păsărilor să aibă culoarea galbenă“, a mai declarat Directorul ANPC, potrivit Antena3 CNN.

Controale intense pentru a depista salmonella la carnea de pui

„În contextul eforturilor intensificate și susținute ale Uniunii Europene de stopare a acesteia, împreună cu colegii de la ANSVSA lucrăm îndeaproape în depistarea și indisponibilizarea loturilor suspecte. Ca urmare a monitorizărilor efectuate s-a identificat tulpină salmonella atât la carne de pui provenită din spațiul comunitar, Polonia și Ungaria, cât și din România.

Referitor la cele din România este vorba de loturi de carne de pui provenite de la un producător din jud Vaslui, unde s-a confirmat o tulpină înalt patogenă dar și de loturi suspecte provenite de la producători mari din județele Bacău și Buzău, pentru care încă nu avem confirmarea de la serotipizare. Loturile respective au fost retrase de la vânzare, în așteptarea rezultatelor analizelor.

În situații critice, ca cele de mai sus expuse, este important să luăm de urgență toate măsurile necesare, adică nu în 2-3 ore, ci de îndată. Din discuțiile avute cu diverși producători români rezultă că aceștia acuză o presiune enormă exercitată de magazinele retail asupra prețului, de multe ori fiind nevoiți să își vândă produsele în pierdere.

Costurile mari ale igienizării și necesitatea de a le reflectă în prețul produsului este una din cauzele pentru care anumiți producători decid să renunțe la ele pentru a avea un preț mai mic. Vă informăm pe această cale că noi nu vom permite astfel de practici ale producătorilor, iar mesajul pe care îl transmitem comercianților, indiferent că este vorba de mari lanțuri de supermarketuri sau alte tipuri de magazine, este că trebuie să renunțe a mai urmări doar prețul produsului, de cele mai multe ori în detrimentul calității și conformității”, încheie Paul Anghel.

FOTO: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: