Boala Alzheimer, transmisă prin transplantul de măduvă. Descoperirea făcută de cercetătorii canadieni

Un nou studiu arată că boala Alzheimer poate fi accelerată de transplantul de măduvă de la donatorii bolnavi. Iată ce arată datele studiului.
  • Publicat:
Boala Alzheimer, transmisă prin transplantul de măduvă. Descoperirea făcută de cercetătorii canadieni
Boala Alzheimer, transmisă prin transplantul de măduvă. Descoperirea făcută de cercetătorii canadieni

Un nou studiu arată că boala Alzheimer poate fi accelerată de transplantul de măduvă de la donatorii bolnavi. Un grup de cercetători ai Universității British Columbia din Canada a publicat un studiu în jurnalul Stem Cell Reports care arată că șoarecii de laborator care au trecut printr-un transplant de măduvă de la alți șoareci care aveau o proteină asociată bolii Alzheimer au experimentat rapid un declin cognitiv.

Cercetătorii susțin că acest studiu i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să arate ce mai exact contribuie la apariția bolii Alzheimer și altor decline cognitive, dar mai ales dacă factorii sunt de mediu sau genetici.

„Acest studiu sprijină ideea că boala Alzheimer este o boală sistemică în care amiloizii care sunt primați în afara creierului contribuie la patologia sistemului central nervos”, a spus pentru Neuroscience News, Wilfred Jefferies, imunolog și autor al studiului. „Cu cât continuăm să explorăm acest mecanism, boala Alzheimer ar putea fi vârful iceberg-ului și avem nevoie de mai multe teste și analize asupra donatorilor de sânge, organe și țesuturi”, a continuat autorul.

În acest studiu, cercetătorii au folosit atât șaoreci sănătoși, cât și șoareci care arătau semnele bolii Alzheimer, iar transplantul de măduvă s-a făcut de la șoarecii cu o formă ereditară de Alzheimer. Șoarecii sănătoși au dezvoltat primele semne de Alzheimer la vârsta de nouă luni, iar cei care deja aveau această proteină experimentau declinul cognitiv la vârsta de șase luni.

Cercetătorii Universității British Columbia au menționat că în aceste condiții, când se face o transfuzie, sunt necesare și investigațiile pentru Alzheimer. Alți oameni de știință care au dat declarații pentru Medcape că riscul ca o persoană să se confrunte cu Alzheimer în urma unui transplat de măduvă sau transfer de celule stem este foarte mic.

Foto: shutterstock

Surse:

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: