Diabetul gestațional crește cu 40% riscul de refracție oculară la copii

  • Publicat:
Diabetul gestațional crește cu 40% riscul de refracție oculară la copii
Sursa foto: Shutterstock

Riscul de refracție oculară (tulburări de vedere) la copii și adolescenți crește cu până la 40% dacă mamele au avut diabet în sarcină, arată un nou studiu publicat în revista științifică Diabetologia.

O echipă internațională de cercetători a examinat datele medicale a 553 de copii ai căror mame au fost diagnosticate cu diabet de tip 1 sau 2 înainte de a rămâne însărcinate sau cu diabet gestațional (în timpul sarcinii).

Savanții au monitorizat starea de sănătate a acestor copii pe o perioadă de aproximativ 25 de ani și au comparat observațiile cu o bază de date ce cuprindea 20.000 de copii care fuseseră născuți de mame fără diabet.

Echipa condusă de dr. Jiangbo Du, de la Universitatea de Medicină Nanjing din China, a descoperit că în cazul copiilor din eșantionul studiat riscul de refracție oculară este cu aproape 40% mai mare în comparație cu acei copii născuți de mame fără diabet.

Iar acest risc este și mai mare dacă gravidele prezintă complicații ale diabetului (comă diabetică, cetoacidoză), probleme cu rinichii sau ale sistemului circulator.

Având în vedere aceste descoperiri, recomandăm examenele oftalmologice timpurii la copiii ai căror mame au avut diabet în timpul sarcinii sau care au fost diagnosticate cu această afecțiune înainte de a rămâne gravide.

Miopia, astigmatismul și hipermetropia sunt vicii de refracție oculară care pot fi depistate la un simplu control oftalmologic. Descoperite la timp, astfel de probleme de vedere pot fi corectate, iar complicațiile evitate, recomandă medicii.

Așadar, menținerea glicemiei în limitele normale este esențială pentru evitarea complicațiilor în timpul sarcinii, dar și pentru sănătatea copilului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân