Diabetul de tip 1 poate fi ereditar? Ce spun experții

Iată ce răspuns au experții în privința dilemei dacă diabetul de tip 1 poate fi ereditar sau nu, în urma descoperirilor făcute.
  • Publicat:
Diabetul de tip 1 poate fi ereditar? Ce spun experții
Foto: shutterstock

Experții au identificat câteva mutații genetice care contribuie la diabetul de tip 1, dar încă mai sunt necesare descoperiri în acest sens. Genele nu sunt singurele vinovate în toată această poveste. Majoritatea experților sunt de părere că anumite mutații genetice sunt predispuse la dezvoltarea diabetului de tip 1 în timp ce factori din mediul înconjurător sunt necesari pentru a activa aceste gene.

Ce este diabetul de tip 1?

Diabetuld e tip 1 este o boală autoimună care interferează cu unul dintre procesele biologice fundamentale: asigurarea că zahărul este disponibil pentru a „încărca” organismul cu energie. Mai exact, sistemul imunitar distruge beta celulele produse de pancreas, menite să producă insulină. Avem nevoie de insulină în organism pentru a putea transporta zahărul din alimente în sânge și celule, acolo unde este depozitate pentru energie. Fără insulină, nivelul de zahăr crește și poate duce la comă sau chiar deces.

Diabetul de tip 1 este o boală care se manifestă pe viață și pentru care este necesară terapia cu insulină pentru a putea fi ținută sub control.

Există o genă a diabetului?

Oamenii de știință nu au identificat o genă care să cauzeze diabetul de tip 1. În schimb, au descoperit mutații ale mai multor gene numite leucocite antigen, iar un amestec specific al acestor mutații conferă un risc crescut de a dezvolta diabetul de tip 1. Aceste mutații sunt asociate cu schimbări ale sistemului imunitar care stimulează o distrugere autoimună a celulelor producătoare de insulină.

Mai exact, aceste gene, localizate pe cromozomul 6, ajută sistemul imunitar să identifice care compuși sunt naturali în organism și care nu ar trebui să fie. Aceeași genă complexă este implicată și în alte boli autoimune, ceea ce explică o altă asociere cu acest tip de diabet.

https://www.csid.ro/stiri-sanatate-frumusete-dieta/diabetul-de-tip-1-la-copii-poate-fi-intors-din-drum-solutia-transplantul-de-material-fecal-de-la-mama-19852264/

Diabetul de tip 1 poate fi ereditar?

La întrebarea ”diabetul de tip 1 poate fi ereditar?” experții susțin că variațiile genelor responsabile pentru diabetul de tip 1 sunt ereditare. În urma unui studiu s-a descoperit că riscul de dezvoltare a acestui tip de diabet în cazul unui pacient fără istoric în familie este de 0.4%. Dacă vorbim de un pacient care are o astfel de genă, riscul ca cel mic să dezvolte la rândul său această genă este de 3-4%.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân