Descoperirea medicală care a salvat cele mai multe vieți: nu o să îți vină să crezi!

Află care este una dintre cele mai importante descoperiri medicale din toate timpurile. Nu o să îți vină să crezi!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Descoperirea medicală care a salvat cele mai multe vieți: nu o să îți vină să crezi!
Descoperirea medicală care a salvat cele mai multe vieți!

Inovația continuă a tehnologiei și a științei a făcut posibile progrese medicale pe care oamenii din trecut nici nu ar fi putut să și le imagineze. În ultimele decenii descoperirile din medicină au salvat numeroase vieți care altfel ar fi fost curmate brusc.

Cu toate acestea, o singură descoperire medicală a fost de-a dreptul revoluționară, fiind motivul pentru care mii de vieți au început să fie salvate imediat după punerea ei în practică.

Igiena și spălatul pe mâini

Da, s-ar putea să ți se pară o glumă, mai ales că în zilele noastre igiena mâinilor pare un obicei atât de firesc și de la sine înțeles (mai ales după ce am trecut prin pandemia de Covid-19) încât nici nu o poți percepe drept o „descoperire”.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor:

„Cercetătorii estimează că, dacă toată lumea s-ar spăla pe mâini în mod obișnuit, 1 milion de decese pe an ar putea fi prevenite ”.

Oricât de greu de înțeles ți s-ar putea părea, medicii nu au crezut dintotdeauna că spălatul mâinilor este crucial.

Iar dacă în prezent nici nu-ți poate trece prin minte că un medic nu s-ar spăla pe mâini înainte de a te examina sau de a începe o intervenție chirurgicală – pentru a evita răspândirea germenilor – nu s-a întâmplat așa mereu.

Imaginează-ți un medic care nu își spală sângele de pe mâini între două operații. E dificil să o faci, știu!

Însă, igiena mâinilor în cazul medicilor nu părea o necesitate până în 1847. Conform Parteneriatului Global pentru Spălarea Mâinilor, până în anul amintit medicii doar își ștergeau mâinile pe un prosop sau o cârpă (după ce examinau un pacient și înainte de a trece la următorul.)

De fapt, cu adevărat abia foarte recent, în 2005, Organizația Mondială a Sănătății a realizat o campanie de conștientizare a importanței spălatului pe mâini mai ales în cazul medicilor Îngrijire mai igienică, care s-a concentrat pe igiena mâinilor personalului medical pentru diminuarea numărului de infecții nosocomiale.

Citește și: Nu te speli pe mâini înainte de masă? Ai grijă să nu te infectezi cu această bacterie ce afectează stomacul

Citește și: Cum să înveți copiii să se spele corect pe mâini

Citește și: Cum să te speli corect pe mâini

Sursă: msn.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân