De ce se recomandă probiotice când urmezi tratament cu antibiotice

  • Publicat:
De ce se recomandă probiotice când urmezi tratament cu antibiotice
Sursa foto: Shutterstock

Administrarea de probiotice când suntem nevoiți să luăm un tratament cu antibiotice a devenit în ultima vreme o necesitate. De ce ni se recomandă acest lucru, ce sunt mai exact probioticele și care sunt efectele lor explică prof. univ. dr. Cristina Dehelean.

Probioticele sunt microorganisme vii care, administrate în cantitate adecvată, asigură multiple beneficii pentru sănătate. Etimologic, termenul probiotic este derivat din limba greacă, însemnând „pentru viață”.

Se estimează că tractul gastrointestinal al unui om adult conține 1.013 bacterii, de 10 ori numărul de celule eucariote din organism. Pe baza efectului lor asupra mediului intestinal, aceste bacterii pot fi grupate în bacterii benefice și bacterii dăunătoare.

Bacteriile benefice sunt reprezentate de Bifidobacterium și Lactobacillus (tulpinile cel mai frecvent întâlnite și în formulele de probiotice) care omoară bacteriile dăunătoare.

Printre cele mai cunoscute beneficii ale probioticelor sunt:

  • îmbunătățirea sănătății intestinale
  • tratamentul bolii diareice
  • ameliorarea simptomatologiei în cazul sindromului de colon iritabil și a bolii Crohn
  • prevenirea diareei asociate antibioticelor
  • îmbunătățirea metabolismului lactozei
  • îmbunătățirea răspunsului imunitar
  • reducerea colesterolului seric
  • prevenirea cancerului
  • au efect antialergenic

Probioticele au diferite mecanisme de acțiune. Deși modul exact în care își exercită efectele nu este încă pe deplin elucidat, se cunoaște faptul că acționează specific asupra colonizării și normalizării comunităților microbiene intestinale perturbate la copii și adulți.

În același timp stimulează producția de acizi grași care, la rândul lor, au efecte ample nu numai în intestin, ci și în țesuturile periferice.

Nu în ultimul rând, modulează sistemul imunitar.

În cazul antibioticelor, atât bacteriile bune, cât și cele rele sunt distruse din organism. Așadar, este foarte important să înlocuim bacteriile bune pierdute, pentru a nu crea dezechilibre, acest lucru făcându-se cu ajutorul probioticelor.

Însă, tocmai pentru a avea efect, probioticele nu se recomandă a se administra simultan cu antibioticul, ci la un interval de cel puțin 3 ore distanță.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Cancerul colorectal (colon și rect): când se face operația minim invazivă