Dacă îţi faci griji că îmbătrâneşti, riscul de a suferi de Alzheimer ar putea creşte

Persoanele care au gânduri negative în privinţa înaintării în vârstă au mai multe şanse să sufer schimbări la nivelul creierului asociate cu boala Alzheimer, potrivit unui studiu coordonat de Şcoala de Sănătate Publică Yal
  • Publicat:
Dacă îţi faci griji că îmbătrâneşti, riscul de a suferi de Alzheimer ar putea creşte

Persoanele care au gânduri negative în privinţa înaintării în vârstă au mai multe şanse să sufer schimbări la nivelul creierului asociate cu boala Alzheimer, potrivit unui studiu coordonat de Şcoala de Sănătate Publică Yale.

Studiul publicat în jurnalul Psychology and Ageing, sugerează că demolarea miturilor negative despre ce înseamnă să fii bătrân ar putea reduce rata bolii Alzheimer.

Studiul a analizat investigaţiile RMN realizate pe persoane sănătoate şi a demonstrat că participanţii care aveau idei negative despre bătrâneţe hipocampusul (regiunea creierului responsabilă pentru memorie) tinde să fie mai mic. Volumul hipocampusului (supranumit „centrul memoriei”), ce tinde să fie mai mic la persoanele afectate de demenţă sau boala Alzheimer.

Aceste primul studiu care corelează boală Alzheimer cu un factor de risc de ordin psihologic. Becca Levy, autorul princial al studiului şi profesor de psihologie la Yale explică: „Stresul generat de ideile negative despre bătrâneţe sau înaintarea în vârstă pe care unele persoane le învaţă din societate poate duce la modificări patologice ale creierului. Deşi aceste rezultate sunt îngrijorătoare, în acelaşi timp este încurajator că ideile pozitive asociate cu îmbătrânirea pot fi consolidate, aşa că impactul negativ nu este inevitabil.”

Levy a  mai aflat că persoanele cu idei negative despre bătrâneţe tind să aibă o memorie mai slabă când îmbătrânesc.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc