Cursurile care fac diferența între viață și moarte! De ce este esențial să știm să acordăm primul ajutor în situații de urgențe medicale? (P)

  • Publicat:
Cursurile care fac diferența între viață și moarte! De ce este esențial să știm să acordăm primul ajutor în situații de urgențe medicale? (P)

În secolul vitezei și al tehnologiilor de ultimă generație în care aproape totul se poate controla, e greu de crezut că sunt oameni care pier cu zile, înecându-se cu bucăți de mâncare, de exemplu, oameni care ar putea fi salvați de cei din jurul lor, dacă aceștia ar avea cunoștințe minime de acordare a primului ajutor în cazuri de urgențe medicale.

 

Fiecare dintre noi poate fi pus, la un moment dat, în fața unei situații de viață și de moarte. Imaginați-vă cum ați reacționa. În cazul unei situații care pune viața în pericol, procedurile de urgență, de bază, aplicate corect și acordate la timp victimei sunt vitale.

În România, sunt disponibile diferite tipuri de cursuri denumite, pe scurt, BLS (basic life support), adaptate în funcție de vârstele participanților și care au drept scop împrietenirea oamenilor care nu pregătire medicală specifică cu tehnicile de acordare a primului ajutor. Ce trebuie să facem dacă un om se prăbușește, pur și simplu, în fața noastră? Ce facem când în fața noastră se petrece un accident auto, care sunt primii pași de acțiune astfel încât șansele victimelor la viață să crească considerabil?

 

BLS (Basic Life Support), în limbajul autohton se traduce prin tehnici de acordare a primului ajutor în accidente de orice fel. De la evaluarea scenei, evaluarea corectă a stării de conștiență a persoanelor implicate în accident, la solicitarea de ajutor prin telefon, toate acestea fac parte din abilitățile pe care un om le dobândește odată cu finalizarea unui curs de Basic Life Support. Un astfel de curs te face să te simți ca un mic Superman, îți va insufla curajul de a te implica în acordarea primului ajutor, îți va oferi informațiile necesare pentru a face față cu succes situațiilor de urgență, precum și principiile fundamentale de conduită pentru a reduce riscul de eroare în acordarea primului ajutor. Și toate acestea chiar și pentru un om normal, care nu a făcut o școală de medicină ori de asistență medicală specializată.

Dan Cârciumaru, Manager de Programe Educaționale în cadrul Academiei Europene pentru Asistenți Medicali, un program educaţional revoluționar inițiat și susținut de Rețeaua de sănătate REGINA MARIA, alături de Cătălina Ciobanu, Senior Asistent Medical ATI, Senior Trainer în Academie, Trainer certificat ERC, ne povestește care sunt obiectivele acestui program, cui se adresează aceste cursuri, ce presupun și cum ne ajută în viața de zi cu zi.

Ce se întâmplă în cadrul unui curs Basic Life Support?

Cursanții învață ce să facă, dar și ce să nu facă într-o situație critică. De asemenea, în cadrul cursului pe care noi îl susţinem sunt „demontate” o serie întreagă de mituri. Cel mai important câştig al persoanei care participă la cursul nostru nu este acela că va ști ce este de făcut în cazul cuiva care are căile aeriene obturate cu fragmente alimentare (compresiile abdominale – fosta manevră Heimlich), sau al persoanei care intră în stop cardio-respirator, ci acela că va avea curajul să facă ceea ce trebuie făcut pentru a salva viața victimei, până la sosirea echipajului medical.

Extrem de util pentru oricine este faptul că 75% din training este reprezentat de practicarea efectivă a manevrelor salvatoare pe manechine speciale, iar cursanții primesc feedback pe loc de la profesioniști medicali cu experiență.

Participanții înțeleg exact ce înseamnă să dezvolte abilitățile de menținere în viață a unei victime și pun în practică manevrele și atitudinile care fac diferența dintre viață și moarte, într-o varietate de situații de urgență, cu care ne putem întâlni fiecare dintre noi, oricând și oriunde – la muncă, pe stradă sau acasă, în concediu sau la o petrecere., povestește Dan Cârciumaru, Manager de Programe Educaționale – Academia Europeană de Asistenți Medicali.

 

Cui se adresează cursurile Basic Life Support?

Cursul se poate adapta oricarui tip de public și acoperă o gamă foarte largă de situații practice, din viața de zi cu zi.

Ești colegul sau colega cuiva căruia i se face rău la biroul de lângă tine? După training vei ști să identifici rapid dacă este vorba de un simplu „leșin” sau de ceva mult mai serios și vei cunoaşte pașii simpli pe care trebuie să îi urmezi pentru a fi cu adevărat de ajutor. Ești soțul unei viitoare mămici? Vei învăța exact ce ai de făcut în cazul nedorit al unui stop suferit de o gravidă. Cursul include particularitățile fiecărui protocol în parte (adult, gravidă, sugar).

Cursul de BLS chiar este adaptat pentru orice persoană, indiferent de pregătirea medicală, începând de la 12 ani și până la 70 de ani. Un stop cardio-respirator i se poate întâmpla oricui, inclusiv unui membru al familiei noastre și atunci este extrem de important să știi ce e de făcut, pentru a spori șansele de supraviețuire. Șansele la viață ale unei persoane care a suferit un stop cardiac, de pildă, cresc cu 70% atunci când sunt aplicate manevre corecte de resuscitare în primele 5 minute de la stop., completează Cătălina Ciobanu, Senior Asistent Medical ATI, Senior Trainer în cadrul Academiei, Trainer certificat ERC.

De ce este important pentru un om de rând să cunoască tehnici de BLS?

Trainingul BLS oferit de Academia Europeană pentru Asistenți Medicali adresează o gamă largă de situații care, în absența unui training specializat, sunt motiv de panică. Și este normal să se întâmple asta. Pot spune că, din postura de simplu cursant, am apreciat enorm abilitățile pe care acest training mi le-a adus. Și vorbesc acum gândindu-mă și la mine, omul care a pierdut o persoană dragă în urma unui stop cardio-respirator. Este foarte important ca orice om să știe cum să reacționeze într-o situație de urgență – de la gestionarea emoţiilor și gândurilor, la aplicarea corectă și precisă a tehnicilor., susține Dan Cârciumaru.

În primul rând, cursul de BLS te ajută să înveți să evaluezi corect situația, starea persoanei în cauză. Este un curs foarte bine structurat, astfel încât cursantul să dezvolte atât abilități practice, cât și cunoștinţe teoretice, care îl vor ajuta să intervină prompt și corect într-o situație amenințătoare de viață. Cursurile acoperă nișa de urgențe medicale, ori acest lucru este util oricui este dispus să învețe cum se procedează atunci când este pus în fața unei situații de viață și de moarte, indiferent că vorbim aici despre stop-uri cardio-respiratorii, ori de alte traume medicale care reprezintă o urgență, completează Cătălina Ciobanu.

Trebuie să ai pregătire medicală pentru a te înscrie la cursul BLS?

Nu! Trainingul de BLS despre care vorbim acum este conceput și adaptat special pentru publicul non medical. Oricare dintre noi poate utiliza tehnicile exersate în timpul cursului, în viața de zi cu zi. Sunt competențe și abilități pe care oricine, indiferent de profesia sau de nivelul de studii, chiar, ar trebui și este bine să le aibă!

Academia Europeană pentru Asistenți Medicali oferă și cursuri specializate pentru asistenți medicali (debutanți sau cu experiență), elevi sau studenți la asistență medicală și medicină, chiar și pentru unele categorii de medici rezidenți. Însă oferim şi cursuri de BLS adresate persoanelor fără nicio pregătire medicală., explică Dan Cârciumaru.

Ce învață un cursant la cursul de BLS?

În primul rând, cum să asigure măsurile de siguranță atât pentru el, ca salvator, cât și pentru persoana în cauză, victima. Învață cum să recunoască un stop cardio-respirator evaluând starea de conștiență și respirația, să instituie rapid manevrele de resuscitare, defibrilarea precoce, cum să execute corect compresiile sternale, să utilezeze corect defibrilatorul. De asemenea, cursanții învață cum se fac și compresiile abdominale, pentru cazurile în care victima are obstrucție de căi aeriene, tehnici de acordare a primului ajutor în caz de leșin, infarct miocardic, accident cerebral, crize epileptice etc., conchide Cătălina Ciobanu.

Mai multe detalii despre cursurile inițiate și derulate de Academia Europeană pentru Asistenți Medicali regăsiți pe site-ul Academiei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being
Recomandări:
Carmen Tănase povestește cum se simte, la propriu, ÎNVIEREA | Altceva cu Adrian Artene
Carmen Tănase povestește cum se simte, la propriu, ÎNVIEREA | Altceva cu Adrian Artene
ADHD-ul poate fi observat  în păr, arată un STUDIU
ADHD-ul poate fi observat în păr, arată un STUDIU