Cum sa pierzi 20 kg in zece luni

Elena are 21 de ani si este studenta in Bucuresti la Facultatea de Relatii Economice Internationale. Cand am cunoscut-o in urma cu cateva saptamani, prima impresie a fost: "Iata ce fata draguta, sportiva si inalta!" Nu stiam insa ca ea se simte frumoasa d
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum sa pierzi 20 kg in zece luni
Cum sa pierzi 20 kg in zece luni

Povestea ingrasarii Elenei a inceput in jurul varstei de 14 ani. Ingrijorati de durerile abdominale pe care le resimtea tanara si de lipsa ciclului menstrual, parintii au dus-o la medicul endocrinolog. Acesta a pus diagnosticul „chisturi ovariene“ si i-a recomandat ca tratament administrarea de anticonceptionale. In cazul tinerei, medicamentele au dus la o acumulare rapida de kilograme. Timp de sapte ani, Elena a fost tinta ironiilor la scoala si a suferit din cauza greutatii. Astazi, insa, tanara se poate privi cu mandrie in oglinda. In mai putin de un an, a pierdut cu multa vointa si efort 20 kg din cele 25 pe care si le-a propus. Am fost curioasa sa aflu cum a slabit „Cu o dieta fara infometare si cu sport. Am acasa bicicleta stationara si fac exercitii dimineata si seara, in functie si de programul de la facultate. In plus, de 2, 3 ori pe saptamana, merg la sala“.

Cu mentinerea, la doctor
„Vreau sa ma tin de promisiune: sa dau toate kilogramele jos! Sa ajung la 65, greutatea la care, cred eu ca arat bine. Daca nu reusesc, m-as dezamagi pe mine”. Si totusi, in ciuda regimului Elenei, cele 5 kg de care vrea sa scape se incapataneaza sa nu dispara. Elena se mai confrunta acum cu doua mari probleme: oboseala si lipsa ciclului menstrual. Acestea sunt motivele pentru care mi-a scris si mi-a solicitat ajutorul. I-am propus Elenei sa mergem impreuna la un medic endocrinolog, specializat in nutritie, capabil sa o evalueze si sa o indrume in aceasta noua etapa. Astfel, am ajuns impreuna la doamna doctor Luiza Vitan de la Policlinica „Grigore Alexandrescu” din Bucuresti. Aceasta a examinat-o si a consultat analizele efectuate recent de tanara. I-a explicat Elenei ca tulburarile menstruale sunt o consecinta a slabirii masive si i-a recomandat o noua ecografie abdominala, precum si o serie de analize hormonale si ale nivelului de calciu si magneziu.

Sfatul specialistului
Zis si facut. Dupa o noua serie de examinari, endocrinologul Luiza Vitan i-a explicat Elenei ca stagnarea slabirii este fireasca, avand in vedere lipsa menstruatiei si efortul fizic relativ intens. Gimnastica ii fortifica masa musculara, dar greutatea ramane aceeasi. „Cat despre reinstalarea ciclului menstrual, aceasta se va face teoretic de la sine, dar este nevoie de rabdare si de monitorizare. Elena trebuie sa-si faca periodic ecografii, pentru ca slabirea masiva si programul fizic intensiv pot antrena un blocaj hipotalamic cu insuficienta ovariana secundara. De aceea, este important ca dieta actuala sa nu fie prea restrictiva, deoarece va mentine blocajul hipotalamic. Ii recomand sa consume o jumatate de cana de cereale pe zi, 100, 200 g fructe zilnic, sa foloseasca 5-15 g de ulei de masline, sursa pretioasa de antioxidanti si care favorizeaza absorbtia vitaminelor A, D si E. Carnea, sursa de aminoacizi esentiali, trebuie inclusa in meniu alaturi de leguminoase si anumite cereale (orez integral, porumb). Lactatele degresate, nucile, plantele viu colorate si fructele de mare sunt alimente care energizeaza si furnizeaza organismului principii nutritive necesare si variate. Din meniul Elenei, nu trebuie sa lipseasca ceaiul verde, merele, rosiile, sardinele, spanacul, kiwi, broccoli, ghimbirul.”

Efectele slabirii
Pana sa inceapa aceasta cura care s-a transformat intr-un adevarat mod de viata, Elena a incercat tot ce era pe piata: pastile de slabit, ceaiuri, diete drastice pe termen scurt, dupa care insa, te ingrasi rapid la loc. In prezent, tanara nu mai crede in pilulele minune de slabit. S-a convins ca sportul si alimentatia sanatoasa si echilibrata sunt cheia succesului. Astazi, la micul dejun, tanara opteaza pentru cereale, lapte sau ou fiert, la pranz alege carnea slaba fiarta, la gratar sau la cuptor cu legume si salata, iar cina este compusa din salate de fructe sau lapte cu cereale dietetice. „Chiar daca la mine au aparut unele probleme, sper ca, treptat, corpul meu sa se poata obisnui cu noul stil de viata si noul aspect. Cu atat mai mult cu cat ma simt mult mai bine. Sunt mai usoara, pot face mai multe lucruri, pot purta haine pe care nu credeam ca le voi imbraca vreodata.“

Text: OANA CUZINO   Foto: ADRIAN STOICOVICIU

Urmărește CSID.ro pe Google News
Jogging Tips
Jogging Tips
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân