Consumul responsabil de alcool scade riscul de episoade cardiovasculare cu 50% STUDIU

În urma unui nou studiu s-a descoperit că alcoolul consumat cu moderație poate reduce riscul episoadelor cardiovasculare recurente.
  • Publicat:
Consumul responsabil de alcool scade riscul de episoade cardiovasculare cu 50% STUDIU
Foto: shutterstock

În urma unui nou studiu s-a descoperit că alcoolul consumat cu moderație poate reduce riscul episoadelor cardiovasculare recurente. Se spune că pacienții cu boli cardiovasculare care beau pot experimenta un risc redus de infarct, accident vascular cerebral, angină sau deces produs de cauze cardiovasculare dacă aleg să consume 7-8 băuturi alcoolice pe săptămână.

Persoanele care au consumat 170ml de alcool pe pe scad riscul cu 50% comparativ cu pacienții care suferă de boli cardiovasculare și nu beau deloc. O persoană care a supraviețuit în urma unui infarct, accident vascular cerebral sau angină ia în calcul schimbările din stilul de viață, iar una dintre ele este rolul alcoolului în viața de zi cu zi.

Un nou studiu atată că dacă bei până la 7.5 băuturi alcoolice pe săptămână scade riscul de infarct recurent, accident vascular cerebral, angină sau deces.

„Descoperirile noastre sugerează că persoanele cu boli cardiovasculare nu trebuie să renunțe la alcool pentru a preveni un episod recurent de infarct, accident vascular cerebral sau angină, dar trebuie să scadă cantitatea de alcool pe care o consumă”, spune unul dintre autorii studiului apărut în BMC Medicine.

Consumul de alcool este asociat riscului crescut de alte boli, dar pacienții cu boli cardiovasculare nu trebuie să renunțe definitiv la băuturile alcoolice, ci sunt încurajați să le consume responsabil, cu modetație.

Când este prea mult?

15g de alcool pe zi au fost asociate cu riscul scăzut de episoade recurente de infarct, accident vascular cerebral, angină sau deces, însă aceste beneficii au fost observate în rândul persoanelor care consumau doar 6 grame de alcool zilnic. De asemenea, chiar și mortalitatea a scăzut semnificativ în timpul studiului, cu 21%. De exemplu, pentru persoanele care consumau 8g de alcool pe zi, reducerea mortalității cardiovasculare era de 27%.

Studiul scoate în evidență și diferențele dintre subgrupurile de pacienți cu boli cardiovasculare, descoperindu-se că „mortalitatea și morbiditatea diferă în funcție de sex și esre mai pronunțată în rândul pacienților cu infarct miocardic decât angină sau accident vascular cerebral”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân