Ce este mai bun: somn scurt, profund sau somn lung, mai ușor?

  • Publicat:
Ce este mai bun: somn scurt, profund sau somn lung, mai ușor?

Consideri că dormi suficient, însă dimineața te trezești obosit și îți începi cu greu ziua? Încerci să te odihnești după masă, dar te trezești amețit, confuz și chiar mai extenuat decât înainte să te culci? Ei bine, pentru a înțelege problema, trebuie să înțelegi ce sunt ciclurile de somn înainte de toate.

Ce sunt ciclurile de somn și cât durează ele

În timp ce dormim, trecem prin 4-6 cicluri de somn cu durate diferite. Mai mult, ciclurile pot varia de la o persoană la alta și asta depinde de vârsta, stil de viață, dietă, posibile afecțiuni sau anumite medicamente.

Unii adulți dorm în jur de 8 ore/noapte, alții se simt odihniți după doar 6-7ore de somn, iar alții ar dormi chiar și după 9 ore de somn.

Pentru a avea un somn odihnitor, e important să permitem corpului să treacă prin aceste etape și cicluri în ritmul lui.

Etapele somnului:

În timpul somnului, organismul nostru trece prin mai multe stadii, cunoscute ca somn non-REM și somn REM.

Există 4 etape de somn care au fost determinate pe baza unei analize a activității creierului în timpul somnului.

Aceste 4 stadii distincte de somn pot fi măsurate printr-o investigație, respectiv prin polisomnografie, utilizată de personal medical specializat în dianosticarea și tratarea tulburărilor de somn.

Polisomnografia constituie monitorizarea unor parametri electrofiziologici multipli în cursul somnului, și include în general:

  • Măsurarea activității EEG
  • Măsurarea activității electrooculografice
  • Măsurarea activității electromiografice.

„Nici somnul scurt și profund, nici somnul lung și ușor nu este suficient pentru a beneficia complet de un somn reparator bun; toate cele patru etape ale somnului sunt necesare pentru refacerea creierului”, a declarat Dr. Temitayo Oyegbile-Chidi, președintele Fundației Naționale pentru Somn, pentru HuffPost.

Pe de altă parte, etapa de somn profund ajută la repararea țesuturilor, la întărirea sistemului imunitar și la facilitarea dezvoltării cognitive. Somnul REM, când apar majoritatea viselor, joacă un rol vital în procesarea emoțională și consolidarea memoriei.

„Echilibrul tuturor acestor etape permite funcționarea corectă a doua zi, precum și consolidarea memoriei, procesarea emoțională și funcționarea optimă a sistemelor corpului”, a spus dr. Oren Cohen, profesor asistent de medicină la Icahn School of Medicine de la Mount. Sinai din New York.

Citește și: 5 moduri prin care lipsa somnului îți poate afecta metabolismul

SURSA FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân