5 moduri prin care lipsa somnului îți poate afecta metabolismul

  • Publicat:
5 moduri prin care lipsa somnului îți poate afecta metabolismul

Somnul este vital pentru sănătatea fizică și psihică, deoarece îmbunătățește calitatea vieții. Odihna ajută la întărirea și la menținerea sistemului imunitar puternic. Deprivarea de somn, însă, poate declanșa o serie de probleme serioase. Iată care sunt acestea!

Creșterea inflamației din organism

Somnul are un rol esențial în reglarea proceselor inflamatorii din organism. Lipsa cronică de somn poate duce la creșterea nivelului de inflamație din corp, ceea ce contribuie la apariția de boli cardiovasculare sau chiar de diabet.

Rezistența la insulină

Lipsa de somn, da, poare duce la o rezistență crescută la insulină, ceea ce înseamnă că celulele devin mai puțin receptive la efectele acestui hormon. Acest lucru poate duce la acumularea de glucoză din sânge, la creșterea nivelului de zahăr și, în cele din urmă, la apariția diabetului de tip2.

Tulburări ale metabolismului lipidic

Lipsa somnului poate afecta și nivelurile de lipide din sânge. Potrivit cercetărilor, privarea de somn poate duce la creșterea nivelurilor de LDL și la scăderea nivelurilor de HDL. Aceste schimbări pot duce la apariția a numeroase boli de natură cardiovasculară.

Creșterea apetitului

Studiile au mai arătat și faptul că persoanele care suferă de insomnii, care se confruntă cu lipsa somnului preț de multă vreme au și un risc mai ridicat de obezitate. Acest fapt se datorează în mare parte modificărilor hormonale care afectează senzația de foame. Nivelul crescut de grelină, hormonul ce stimulează apetitul, și cel scăzut de leptină, hormonul ce indică sățietatea, pot duce la consumul de calorii în exces.

Citește și: Câte ore trebuie să dormi ca să nu te îngrași. Incredibil cât de mult contează somnul pentru greutatea ta

Energie insuficientă pentru activități sportive

Sportul aduce cu sine numeroase beneficii pentru sănătate în general. Acesta contribuie la contorlul glicemiei, la arderea caloriilor, sprijină masa musculară, îmbunătățește tensiunea arterială și etc. În pofida acestor beneficii însă, lipsa somnului poate afecta nivelul de energie.

Iată câteva recomandări pentru a îți îmbunătăți calitatea somnului:

  • Încearcă să îți stabilești o rutină pe care să o aplici în fiecare zi, inclusiv în weekenduri sau în vacanțe, pentru a menține echilibrul
  • Evită să consumi după-amiaza târziu și seara alimente și băuturi care conțin cafeină, de pildă, ciocolată și cafea, întrucât te pot menține treaz/ă
  • Evită utilizarea televizorului, a computerului și a telefonului înainte de a merge la somn, deoarece lumina îți poate alunga somnul
  • Evită consumul de alcool – și acesta poate duce la tulburări ale somnului
  • Dormi 7-9 ore/noapte

Citește și: Cum îți distruge lipsa somnului sistemul imunitar? De ce răcești, de fapt, când pierzi nopțile

SURSA FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân