Câte ore pe noapte trebuie să dormi, de fapt. Specialiștii au făcut calculul

  • Publicat:
Câte ore pe noapte trebuie să dormi, de fapt. Specialiștii au făcut calculul
Sursa foto: shutterstock

Lipsa somnului este o problemă frecventă în societatea modernă, afectând un număr din ce în ce mai mare de persoane. 

Când vine vorba despre somn, fiecare organism este diferit. Unele persoane susțin că funcționează foarte bine cu doar câteva ore de somn pe noapte, pe când altele au probleme serioase de concentrare dacă nu s-au odihnit suficient.

Somnul suficient și odihnitor – spun cercetările – protejează sănătatea mintală și sănătatea fizică și crește semnificativ calitatea vieții.

Câte ore trebuie să dormim în funcție de vârstă. Cât de periculoasă este privarea de somn

„Toate studiile în materie arată că un adult are nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte. S-a ajuns în final la media de opt ore pe care toţi îl mai numim şi somnul de frumuseţe. Eu i-aş spune somnul de sănătate.

Potrivit cercetărilor, somnul are patru sau cinci stadii care durează fiecare cam o oră şi jumătate. Cel mai odihnitor somn este cel din ultimul stadiu, dar dacă nu dormim suficient, nu ajungem la el pentru că trebuie să ne trezim şi astfel ne vom simţi mereu obosiţi“, spune neurologul Marian Ivan.

Citește și: Dr. Cezar: de cât somn avem cu adevărat nevoie

Orele de somn necesare în funcție de vârstă

  • Copii (0-3 luni) – 14-17 ore
  • Copii (4-11 luni) – 12-15 ore
  • Copii (1-2 ani) – 11-14 ore
  • Preșcolari (3-5 ani) – 10-13 ore
  • Școlari (6-13 ani) – 9-11 ore
  • Adolescenți (14-17 ani) – 8-10 ore
  • Adulți – 7-9 ore
  • Vârstnici (peste 65 de ani) – 7-8 ore

Totuși, organismul vă va transmite oricum dacă v-ați odihnit suficient sau nu.

Ora de culcare este și aceasta importantă

„În general oamenii se trezesc la ora 6.00, 7.00, dar şi la 8.00 ca să meargă la serviciu. Se spune că orele perfecte pentru culcare la un adult sunt 22.00 sau 23.00. Nu vom fi mai odihniţi dacă ne culcăm de la ora 20.00, deoarece corpul nostru este încă activ, ne va fi greu să adormim rapid şi nu vom face decât să stresăm organismul. Nici să ne culcăm mereu târziu nu este bine, chiar dacă dormim 8 ore.

Specialiştii au arătat că un somn între ora 22.00 şi 6.00 dimineaţa este mult mai odihnitor decât un somn între ora 01.00 şi 9.00 dimineaţa. Asta deoarece în jurul orei 7.00 organismul nostru devine mai activ şi somnul nu mai este la fel de profund. Practic două persoane care dorm acelaşi număr de ore, dar una se culcă mai devreme, iar altă mai târziu nu vor fi la fel de odihnite. Cum spune şi zicala „Cine se trezește de dimineață, departe ajunge“, mai spune neurologul.

Pe de altă parte, studiile arată că deficiența de somn modifică activitatea în anumite părți ale creierului, îngreunând procesul de luare a deciziilor, de gestionare a emoțiilor și a comportamentului, precum și capacitatea de a face față schimbărilor.

Copiii și adolescenții cu deficit de somn pot avea probleme în relaționarea cu persoanele din jur. Ei pot fi nervoși și impulsivi, pot avea modificări ale dispoziției, pot fi triști sau deprimați sau lipsiți de motivație.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân