Cât de des trebuie schimbată și spălată lenjeria intimă. Riscurile la care te expui dacă porți chiloți murdari

Ce susțin specialiștii?
  • Publicat:
Cât de des trebuie schimbată și spălată lenjeria intimă. Riscurile la care te expui dacă porți chiloți murdari

Subiectul care are în prim-plan igiena intimă este încă un subiect tabu în societatea românească! Medicii susțin că lenjeria intimă intră în contact direct cu pielea, iar ciclul de spălare trebuie să îndepărteze bine nu numai transpirația și petele vizibile, ci și bacteriile. Totuși, multe persoane nu știu cât de des trebuie schimbată și spălată lenjeria intimă. Iată explicațiile specialiștilor! 

Lenjeria intimă și importanța ei în menținerea sănătății

Lenjeria intimă de zi cu zi din bumbac trebuie schimbată regulat, astfel riscăm să ne îmbolnăvim. Dr. Joshua Zeichner, dermatolog american, a precizat că hainele care vin în contact direct cu corpul, precum chiloții, ar trebuie spălate după fiecare purtare. Uleiurile pielii, transpirația, bacteriile și microbii se pot transfera direct pe ele, ceea ce poate să însemne apariția unor infecții sau a diferitelor boli.

„Lenjeria intimă nu este tocmai cel mai curat articol de spălat. Scopul său este de a proteja restul hainelor de urină, fecale și transpirație. Un studiu a arătat că, dacă ai spăla o încărcătură de rufe doar cu lenjerie intimă, în apa de spălat ar exista aproximativ 100 de milioane de E. coli.

Spălarea lenjeriei de corp este deosebit de importantă, deoarece aceasta stă în „zonele transpirate și este mai probabil să se murdărească cu fluide corporale”, susține dr. Joshua Zeichner.

La ce riscuri ne expunem când purtăm lenjerie intimă murdară

Conform experților, purtarea unei lenjerii intime murdare poate crește riscul a de a dezvolta o infecție bacteriană, precum o infecție a tractului urinar, întrucât pe lenjeria intimă rămân multe bacterii și microbi.

În plus, purtarea lenjeriei intime murdare poate duce la apariția unei infecții fungice. Cu cât purtați mai mult chiloții murdari fără să-i schimbați, cu atât mai multă transpirație acumulează, ceea ce creează un mediu fertil pentru ciuperci.

De asemenea, lenjeria intimă murdară poate crește riscul de iritare și inflamare a pielii, cum ar fi dermatita de contact. Aceasta apare, de obicei, când sunteți alergici la coloranții sau la țesăturile din lenjeria intimă.

Citește și: La cât timp să speli lenjeria pentru ca microbii să nu-ți invadeze patul. Modul sigur de a distruge acarienii

Cât de des trebuie schimbați chiloții murdari

Așadar, medicul Joshua Zeichner recomandă schimbarea lenjeriei intime la fiecare 24 de ore sau după o activitate care provoacă transpirație, cum ar fi exercițiile la sală sau după o zi de muncă. De fiecare dată când faceți duș, trebuie să schimbați și lenjeria intimă.

În caz contrar, dacă observați mirosuri corporale urât mirositoare în zonele intime, lenjeria intimă ar trebui schimbată mai des, pentru că acest lucru poate indica o infecție, cum ar fi vaginoza bacteriană, cea mai frecventă infecție vaginală la femei și care necesită tratament de urgență.

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân