Beatrice Vio, câștigătoarea medaliei de aur la scrimă la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. A rămas fără mâini și fără picioare la 11 ani, din cauza meningitei

  • Publicat:

Italianca Beatrice Vio a câștigat, la doar 22 de ani, aurul la scrimă la Jocurile Paralimpice de la Tokyo 2020. Este a doua sa medalie olimpică de aur la scrimă obținută dintr-un scaun cu rotile, după cea câștigată în 2016, la Jocurile Paralimpice de la Rio.

Beatrice „Bebe” Maria Vio, așa cum este poreclită de conaționalii săi, este un exemplu că ghinionul teribil poate fi transformat într-un destin glorios.

Tânăra nu are mâini și nici picioare. Medicii au fost nevoiți să i le amputeze când avea vârsta de 11 ani, deoarece s-a îmbolnăvit de meningită și aceasta era singura soluție pentru a-i salva viața. De asemenea, boala i-a lăsat semne adânci pe chip și pe corp.

După 3 luni de reabilitare, Beatrice s-a întors la vechea ei pasiune, scrima, pe care o practică de la vârsta de 5 ani. Cu ajutorul protezelor speciale pentru brațe, tânăra italiancă a reușit să-și depășească limitele și este la a doua medalie de aur din carieră.

Invitată într-o emisiune televizată, Beatrice Vio a povestit coșmarul prin care a trecut: „Faceți orice, dați-mi ceva, doar să mă pot întoarce la scrimă”, le-a spus ea medicilor, potrivit segmento.com. Aceștia i-au creat niște proteze speciale pentru mâini, cu ajutorul cărora să poată ține floreta.

Nimeni nu a crezut că Beatrice Vio va mai putea face scrimă, nici măcar părinții ei. Însă ambiția tinerei, puterea, optimismul și spiritul ei de competiție, precum și sprijinul celor doi antrenori, Federica Berton și Alice Esposito, au determinat-o să învingă aceste obstacole și să devină campioana de astăzi.

În prezent, Bebe Vio este un exemplu grăitor pentru persoanele cu dizabilități. Părinții ei au fondat o organizație non-profit numită „Art4sport Onlus”, care promovează activitatea fizică în rândul tinerilor cu membrele amputate și îi sprijină în demersul lor.

„Să fii special înseamnă să îi faci pe oameni să înțeleagă că slăbiciunea ta poate fi unul dintre lucrurile de care poți fi cel mai mândru”, spune tânăra.

De asemenea, Beatrice Vio este implicată în mai multe campanii de vaccinare împotriva meningitei, boala care a lăsat-o fără mâini și fără picioare, dar care a determinat-o să renască, precum o pasăre Phoenix, cu aripi de supraom.

Citatul ei preferat îi aparține lui Sir Edmund Hillary, alpinistul care a ajuns primul pe vârful muntelui Everest: „Noi nu cucerim munții, ci pe noi înșine”.

Povestea impresionantă a lui „Bebe” Vio poate fi urmărită în cadrul documentarului Rising Phoenix, disponibil pe Netflix.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân