Băutura care ajută în lupta cu răceala. Lidia Fecioru: „Se bea de trei ori pe zi!”

Dacă te confrunţi cu nas înfundat, dureri în gât şi tuse, cel mai probabil eşti victima răcelii.
  • Publicat:
Băutura care ajută în lupta cu răceala. Lidia Fecioru:

Remediile naturiste sunt la mare căutare, iar printre acestea cu siguranţă vei întâlni şi ceaiul de ceapă, ideal pentru combaterea răcelii, iar asta datorită conţinutului de vitamine şi antioxidanţi care ajută la întărirea sistemului imunitar, spune bioenergoterapeutul Lidia Fecioru.

Cum se prepară ceaiul de ceapă pentru tuse seacă sau productivă

„Sucul de ceapă este bun în special în tratarea răcelilor și a problemelor respiratorii.

Se amestecă sucul de ceapă cu miere, într-o proporție de unu la unu (o lingură de suc de ceapă cu o lingură de miere), și se consumă de trei ori pe zi, după masă, timp de zece zile pentru a vedea rezultate.

Acest amestec ajută la curățarea bronhiilor, la reducerea tensiunii arteriale și la eliminarea nisipului din rinichi.

De asemenea, pentru decongestionarea nazală, se ia un bețișor de urechi şi se înmoaie în suc de ceapă pentru a unge interiorul nasului.”, a spus Lidia Fecioru la Antena3.

Cum se prepară ceaiul de ceapă pentru tuse seacă sau productivă

 

Cum acţionează ceaiul de ceapă în combaterea răcelii

Tusea este modul prin care corpul acţionează atunci când gâtul şi căile respiratorii sunt iritate şi poate fi cauzată de numeroşi factori ca alergii, astm, pneumonie, răceală sau gripă.

Ceapa conţine un polifenol numit quercetină, asociat cu îmbunătăţirea performanţelor fizice şi mintale, dar şi reducerea riscului de apariţie a infecţiilor, arată un studiu din martie 2016 publicat în Nutrients.

Mai mult, quercetina este cunoscută şi pentru accelerarea sistemului imunitar, dar şi pentru proprietăţile sale antiinflamatorii şi antivirale. Atunci când virusul ajunge în corp, se produce inflamaţia la nivelul membranei de legătură dintre nas şi gât, informează Universitatea Rochester Medical Center. Astfel, apar durerile în gât.

Ceapa este totodată bogată în vitamina C, oferind 13% din necesarul zilnic recomandat şi, aşa cum bine ştim, vitamina C joacă un rol extrem de important în funcţionarea sistemului imunitar, arată Institutul Naţional de Sănătate. În plus, ajută la regenerarea altor antioxidanţi din corp.

Ceaiul de ceapă: contraindicaţii

Deşi nu se cunosc încă efectele adverse atunci când vorbim de ceaiul de ceapă, ştim totuşi că atunci când este consumat în exces, în cantităţi mari, poate duce la balonare şi diaree.

Alte beneficii suplimentare ale consumului de ceai de ceapă

Îmbunătăţeşte sănătatea inimii – ceaiul de ceapă ajută la prevenirea blocării arterelor sau a formării cheagurilor de sânge, principalele motive ale bolilor de inimă. Totodată, ajută la reducerea nivelului colesterolului şi trigliceridelor, fiind astfel scăzut riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.

Previne astmul – nivelul crescut de flavonoide, quercitină care se regăsesc în ceaiul de ceapă relaxează muşchii căilor respiratorii, ideal în cazul persoanelor care suferă de astm şi bronşită. Compuşii din ceaiul de ceapă împiedică reacţiile responsabile afecţiunilor astmatice.

Întăreşte sistemul imunitar – prezenţa anumitor compuşi ajută la prevenirea afecţiunilor infecţioase. Quercitina, de exemplu, împiedică reacţiile alergice prin prevenirea corpului de a elimina histamine care produc strănutul, în timp ce tiosulfaţii luptă împotriva E.coli şi salmonella.

Sprijnă sănătatea digestivă – ceaiul de ceapă conţine fibre benefice pentru o digestie sănătoasă. Fibrele solubile susţin creşterea bacteriilor sănătoase din intestin, iar conţinutul de saponine antibacteriene care se regăsesc în ceai funcţionează perfect pentru evitarea durerilor de stomac.

Susține sănătatea oaselor – ceaiul de ceapă facilitează în încetinirea pierderii de calciu şi ajută la întărirea oselor, deoarece are proprietăţi care ajută la construirea ţesutului conjunctiv, mai exact a cartilajelor şi tendoanelor, dar şi reducerea inflamaţiilor articulare.

FOTO: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”