Băutura banală care reduce bolile de ficat

Persoanele care beau orice tip de cafea sunt mai puțin predispuse să se confrunte cu bolile de ficat sau ficat gras.
  • Publicat:
Băutura banală care reduce bolile de ficat
Foto: shutterstock

Persoanele care beau orice tip de cafea sunt mai puțin predispuse să se confrunte cu bolile de ficat sau ficat gras. Indiferent dacă alegi să bei cafea normală sau decofeinizată, instant sau măcinată, această băutură banală a fost asociată cu riscul redus de a dezvolta probleme de ficat.

Potrivit unui studiu, trei sau patru cafele pe zi ajută la îmbunătățirea sănătății ficatului și reduce riscul de a dezvolta probleme de ficat pe termen lung. Cercetătorii au analizat datele de la UK Biobank de la jumătate de milion de persoane, pe care le-au ținut sub observație timp de aproape 11 ani pentru a vedea dacă participanții se confruntă cu boli de ficat sau boli asociate ficatului.

Băutorii de cafea erau 21% mai puțin predispuși să se confrunte cu boli de ficat și 20% mai puțin predispuși la ficatul gras. 49% erau mai puțin predispuși la deces din cauza problemelor de ficat față de cei care nu consumau deloc cafea.

Cei care au consumat cafea măcinată, inclusiv espresso, se bucurau de efecte maxime. Cafeaua măcinată este bogată în cafestol și kahweol, iar în urma acestui studiu s-a descoperit că are efecte protectoare asupra ficatului. Cafeaua instant conțin o cantitate redusă din acest ingredient, dar reducerea riscului de boli de ficat a putut fi observată și în aceste situații.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân