ANSVSA: „Utilizarea la oameni a ivermectinei poate avea consecințe dintre cele mai grave”

ANSVSA: „Utilizarea la oameni a ivermectinei poate avea consecințe dintre cele mai grave”

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) precizează faptul că toate produsele medicinale veterinare care conțin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale, iar utilizarea acestor medicamente la oameni poate avea consecințe grave.

În prezent, toate produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale. Acestea trebuie utilizate numai de către medicii veterinari sau sub supravegherea acestora, conform indicaţiilor specificate în prospect.

În România pot fi comercializate doar produse medicinale veterinare autorizate pentru comercializare de către Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar (ICBMV) (…)

În ceea ce privește utilizarea ivermectinei la oameni în combaterea COVID-19, precizăm faptul că sunt în desfăşurare numeroase studii clinice umane, studii care au fost înscrise în Registrul Uniunii Europene al trial-urilor clinice. Odată ce respectivele studii vor fi finalizate, în funcţie de rezultatele obţinute, acestea pot sta la baza depunerii unor cereri de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor de uz uman pe bază de ivermectină în scopul combaterii COVID-19.

Vă avertizăm ca utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane”, a transmis ANVSA într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, medicii veterinari nu au competenţe legale pentru a recomanda, prescrie, comercializa, elibera produse medicinale veterinare care să fie utilizate în tratamentul oamenilor, scrie Gândul.ro.

De asemenea, spun cei de la ANSVSA, produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină se eliberează doar pe bază de reţetă, iar prescrierea se face exclusiv de către un medic veterinar cu drept de liberă practică care a examinat animalul şi a stabilit un diagnostic.

Radu Țincu: „Nu este aprobat nicăieri în lume pentru a fi folosit pentru pacienți umani”

Radu Țincu, medic primar la secția ATI de la Spitalul Floreasca din București, nu înțelege cum unii medici militează pentru utilizarea ivermectinei în tratarea COVID-19, în condițiile în care medicamentul nu este aprobat pentru a fi administrat oamenilor.

Totodată, Radu Țincu este surprins neplăcut că oamenii pun la îndoială eficacitatea vaccinurilor dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna, aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului și de FDA, dar sunt dispuși să încerce ivermectina, un medicament utilizat în farmacia veterinară.

“În primul rând, este un tratament folosit în aria veterinară și nu este aprobat nicăieri în lume pentru a fi folosit pentru pacienți umani. În al doilea rând, este foarte interesantă această abordare socială în care punem la îndoială vaccinul Pfizer, vaccinul Moderna, care au primit aprobare de la Agenția Europeană a Medicamentului și de la FDA (n.r. Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente), dar luăm un medicament care nu este aprobat pentru a fi folosit la oameni”, a declarat Radu Țincu, potrivit B1 TV.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Dr. Radu Țincu - Medic primar anestezie si terapie intensiva, toxicologie
Conf. Univ. Dr. Radu Ciprian Țincu este medic primar în cadrul secţiei de Terapie Intensivă - Toxicologie a Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti. Dr. Radu Țincu este încredințat că medicina fără Dumnezeu nu există, pentru că, așa cum mărturisește, ”omul pe care-l tratează ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”