Al doilea deces din cauza gripei în România în această iarnă

Gripa rămâne o ameninţare la categoriile de persoane vulnerabile precum - sugari, copii, gravide, bătrâni şi pacienţi cu boli cronice. Vaccinarea o poate preveni
Al doilea deces din cauza gripei în România în această iarnă
Al doilea deces din cauza gripei în România în această iarnă, foto Shutterstock

Anul 2020 a început cu o veste tristă – decesul unei femei din Buzău de doar 47 de ani diagnosticată cu gripa A. Pacienta suferea de mai multe afecţiuni, dar nu era vaccinată gripal. În iarna 2019/2020 este al doilea deces înregistrat din cauza gripei.

Simptomele gripei sunt febră, frisoane, dureri de cap şi musculare, tuse, roşu în gat, greţuri şi lipsa poftei de mâncare.
Copiii, gravidele vârstnici şi pacienţii cu boli cronice pot suferi complicaţii din cauza infecţiei cu virus gripal. Gripa poate fi prevenită prin vaccinare.
Una dintre campaniile de informare provaccinare împotriva gripei este susţinută de Asociaţia Pro Imunizare şi are în centru imunizarea copiilor “Protejează-şi copilul împotriva gripei”.

Copiii se îmbolnăvesc uşor şi pot transmite virusul şi la grădiniţă, şcoală sau în familie

Vaccinarea antigripală rămâne cea mai bună şi sigură metodă de combatere a acestei boli cu potenţial deosebit de periculos care este gripa. Mai ales dacă ne referim la adolescenţi şi copii – două categorii foarte vulnerabile la îmbolnăvirea de gripă – vaccinarea este foarte importantă deoarece discutăm despre două grupe de populaţie care pot răspândi foarte rapid virusul în rândul familiei şi al comunităţii. Prin vaccinarea antigripală a copiilor, îi protejăm pe ei, şi întreaga familie, inclusiv pe adultul vârstnic, cu boală cronică.”, a  declarat Alexis Cochino preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare.