3 simptome neobișnuite ale endometriozei, pe care puține femei le cunosc

  • Publicat:
3 simptome neobișnuite ale endometriozei, pe care puține femei le cunosc
Sursa foto: Shutterstock

Simptomele endometriozei nu sunt întotdeauna ușor de recunoscut. Având în vedere că peste 90% dintre participantele la un studiu recent au declarat că se informează despre această afecțiune pe internet, este evidentă necesitatea unei expuneri cât mai mari a endometriozei, cu accent pe simptomele considerate, în mod greșit, nespecifice.

Potrivit unui studiu realizat de curând în Polonia, pe un eșantion de 3.319 femei, cele mai recunoscute simptome ale endometriozei sunt dismenoreea (durerile puternice la menstruație) și infertilitatea.

La polul opus, cele mai nespecifice simptome ale endometriozei, care nu sunt asociate bolii, sunt: durerea sciatică, disconfortul la urinare și durerea la defecație.

De asemenea, studiul a mai relevat următoarele:

  • 97,7% dintre respondente erau familiarizate cu denumirea bolii
  • 92,9% au știut faptul că endometrioza este o boală cronică
  • 84,2% au fost conștiente de impactul negativ al bolii asupra calității vieții
  • doar 36,8% au putut identifica în mod corect prevalența bolii în rândul populației feminine.

Din păcate, femeile nu sunt întotdeauna informate corect și complet și nu conștientizează că endometrioza este o boală atât de răspândită, lucru care contribuie la incapacitatea de a recunoaște corect simptomele.

Această stare de fapt este întreținută atât de cadrele medicale, cât și de mediul online care limitează existența endometriozei la o anumită categorie de vârstă și folosește doar cele mai cunoscute simptome drept criteriu pentru diagnosticare.

Important de menționat este și faptul că pacientele cu endometrioză prezintă de multe ori afecțiuni conexe.

Endometrioza este frecvent asociată cu boli autoimune, afecțiuni cardiovasculare și depresie, având un impact semnificativ asupra calității vieții.

Conform studiului, pentru pacientele tinere cu vârsta între 16 și 24 de ani, boala are un impact major asupra vieții sociale și asupra educației; pentru pacientele cu vârsta între 25 și 34 de ani, endometrioza are un impact profund limitând oportunitățile, cariera profesională și afectând relațiile; asupra celor cu vârsta peste 35 de ani, boala are un impact profund asupra aspectului financiar și psihic.

Un alt studiu a arătat că femeile cu endometrioză, din cauza simptomelor, au pierdut aproximativ o zi de lucru pe săptămână, 64% raportând o scădere a productivității la locul de muncă, iar 60% au raportat o capacitate extrem de scăzută de a îndeplini sarcinile zilnice.

Toate acestea se întâmplă în mod frecvent, de la debutul simptomelor până la stabilirea diagnosticului, care este stabilit de obicei tardiv, când boala este deja într-un stadiu avansat. Singura modalitate exactă de diagnosticare a endometriozei este laparoscopia.

Este important ca femeile afectate de boală să poată recunoaște simptomele endometriozei deoarece, în caz contrar, ar putea să le omită în cadrul unui consult, considerându-le irelevante.

Surse:

Bucharest Endometriosis Center-Dr Gabriel Mitroi

https://www.mdpi.com/1660-4601/18/18/9919

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân