237 motive bune (sau rele) pentru a face sex

Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Texas si dat publicitatii anul trecut a demonstrat ca, atunci cand vine vorba despre ceea ce-i indeamna pe oameni sa faca sex, lucrurile nu stau tocmai simplu.
  • Publicat:
237 motive bune (sau rele) pentru a face sex
237 motive bune (sau rele) pentru a face sex

Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Texas si dat publicitatii anul trecut a demonstrat ca, atunci cand vine vorba despre ceea ce-i indeamna pe oameni sa faca sex, lucrurile nu stau tocmai simplu. Exista o infinitate de motivatii care-i imping unul catre celalalt si nu toate sunt usor de inteles.

De ce fac oamenii sex? Primele raspunsuri par la mintea cocosului: din dragoste, pentru a face copii, pentru ca „au chef“. Nu neaparat in aceasta ordine, dar surprinzator este ca, potrivit studiului (cel mai detaliat de pana in prezent) condus de David Buss si Cindy Meston, profesori de psihologie la Universitatea din Texas, motivele sunt de fapt neasteptat de multe.

Dintr-o perspectiva istorica, arata studiul, „ratiunile pentru care persoanele intretin raporturi sexuale au fost dintotdeauna considerate putine si simple, dar sunt in schimb foarte multe si complexe din punct de vedere psihologic“. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au realizat doua analize. In prima, un esantion de 203 barbati si 241 de femei a pus pe hartie, unul cate unul, toate „motivele bune pentru a…“, in final peste 700!

Lista a fost ulterior sintetizata si redusa la 237. In cel de-al doilea studiu (503 barbati si 1.046 de femei), s-a ajuns la un top in toata regula, evidentiindu-se patru categorii de raspunsuri (in functie de tipul de impuls aflat la baza: nevoia fiziologica, dorinta de a urmari un obiectiv, un factor emotional sau nesiguranta) si 13 motivatii principale.

La acest soi de indicator au fost raportate mai apoi toate cele 237 de motivatii, pentru ca oamenii de stiinta sa obtina un tablou cat se poate de clar nu numai asupra motivelor cele mai banale sau cele mai stranii pentru care oamenii se angajeaza in raporturi sexuale, ci si asupra diferentelor la acest capitol dintre barbati si femei. La cele doua sexe, clasicele Topuri 5 se aseamana, cu exceptia catorva „detalii“: pe locul 5 femeile pun dragostea fata de partener, in timp ce, la barbati, acelasi motiv nu se califica decat pe locul 8.

O alta diferenta: pe locul 8 al topului feminin se afla „Fac sex pentru ca e distractiv“, raspuns situat in topul masculin pe locul 4. Potrivit lui David Buss si Cindy Meston, barbatii dau dovada de o tendinta clara de a corela sexul unor motivatii cu caracter fizic („avea un corp frumos“, „era supersexy“) sau pur si simplu unor oportunitati („era disponibila“, „bause si am profitat de ocazie“). Cand spun „motive neobisnuite“, cercetatorii se refera la cele mai putin votate din numarul celor 237 cuprinse in top. Avand in vedere procentul acestora in cadrul raspunsurilor, faptul pare o binecuvantare. Dar asta nu inseamna ca ele  trebuie subevaluate, avertizeaza oamenii de stiinta.

Asadar, dincolo de motivatiile mai mult sau mai putin atipice pentru care ajungem in pat cu cineva, ce ne impinge sa facem sex atunci cand nu procreerea este scopul final? Care este „motorul“ dorintei sexuale? Adeseori, spun psihologii, in spatele unei motivatii chiar banale sau deconcertante exista un cumul de ratiuni profunde, pe care persoana in cauza le constientizeaza cu greutate sau, atunci cand se intampla sa o faca, nu prea vorbeste despre ele.

Potrivit psihologiei moderne, dorinta sexuala este o componenta individuala ce se naste dintr-o alchimie unica in orice individ, dintr-un amestec de elemente biologice, psihice, educationale si sociale. Pentru sexologi, sexul este inainte de toate un foarte bun „adeziv“, ce tine unite psihicul si fizicul.

Iar daca pulsiunile care ne imping sa facem sex variaza de-a lungul vietii, si mai evidente sunt diferentele dintre barbati si femei. De altfel, unele dintre concluziile la care au ajuns Meston si Buss le confirma: masculii, potrivit cercetatorilor texani, au tendinta de a intra in actiune impinsi de cauze fizice, in timp ce femeile sunt mai sensibile la emotiile pe care le incearca. Lasand la o parte stereotipurile exigentelor sexuale diferite ale femeilor si barbatilor, nivelurile ridicate de testosteron ale celor din urma stau la originea unei mai mari reactivitati, mai ales la stimulii vizuali.

De aceea reactia/raspunsul sexual masculin este in general mai rapid decat cel feminin. Dimpotriva, excitatia sexuala feminina – conditionata printre altele si de alternanta hormonala la care e supusa femeia in decursul unui ciclu menstrual – este mai filtrata de factori relationali, de cuplu, femeia fiind in mod cultural obisnuita sa asocieze sexualitatea reproducerii si posibilitatii de a instaura o relatie amoroasa stabila si de durata.

Cele mai insolite motive (dar si mai rare, din fericire)

PENTRU BARBATI
1. mi-a oferit droguri
2. am vrut sa-i dau o boala venerica
3. am vrut sa ma pedepsesc
4. am vrut sa pun capat relatiei pe care o aveam
5. din plictiseala

PENTRU FEMEI
1. am vrut sa-i dau o boala venerica
2. pentru bani
3. pentru o marire de salariu
4. pentru a fi acceptata de grup (initiere)
5. din plictiseala

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Creierul, organ sexual
Creierul, organ sexual
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân