Întreabă specialistul

Câte problemele de sănătate, tot atâtea soluţii! Iar specialiştii de încredere sunt cei care îţi oferă cele mai bune răspunsuri atunci când sănătatea pune multe semne de întrebare. Nu neglija vizita regulată la medic şi mergi obligatoriu de fiecare dată când ai simptome supărătoare! Şi ţine cont că o a doua părere este de multe ori necesară!

Puteţi solicita şi sfatul specialiştilor noştri consultanţi: pentru a trimite o întrebare, trebuie să vă creaţi un cont în site, apoi să vă logaţi cu numele de utilizator ales şi parola. Dacă aveţi nevoie de o recomandare urgentă, vă sfătuim ca, înainte de a adresa o întrebare, să citiţi răspunsurile existente, selectând domeniul care vă interesează sau folosind căutarea.

Cum ingrijim tenul gras/mixt

Cum ne descurcăm cu tenul gras/mixt în adolescenţă sau în perioada adultă (aspect lucios, pori dilataţi, coşuri)? Ce greşeli facem şi cum ar trebui să îl îngrijim?

Întrebare pusă de: Elena

Răspunsul specialistului

Specializare: Medic specialist Dermatologie - Venerologie
Clinica: Cabinet Dr. Oana Spânu

Punctele negre şi albe, coşurile, luciul extrem de neplăcut de pe nas, obraji, frunte, bărbie sau de pe întreaga faţă, prezente în adolescenţă sau la maturitate, nu reprezintă o lipsă de igienă a feţei, ci o condiţie a pielii, tranzitorie la pubertate şi prelungită în unele situaţii în viaţa de adult.

Există un fenomen nou care determină apariţia acestora, la femeia adultă din jurul vârstei de 30 de ani, cel mai probabil sub influenţe hormonale. Aspectul de ten încărcat, porii dilataţi şi coşurile sunt, desigur, inestetice şi influenţează viaţa oricărei femei.    

Acneea afectează calitatea vieţii, prin impactul socio-profesional şi emoţional, disconfortul şi scăderea încrederii în sine se manifestă, indiferent de vârstă, la şcoală, în colectivul de la serviciu, în grupul de prieteni sau în viaţa de familie.

Pe lângă  tratamentul local sau general pe care îl recomand şi care este, de obicei pe termen lung, este esenţială  o curăţare atentă zilnică, hidratarea pielii şi machiajul cât mai fluid, cu produse noncomedogenice şi noniritante.

Rolul produselor de îngrijire în aceste situaţii este de a diminua secreţia de sebum, de a elimina punctele negre şi albe şi de a nu încărca suplimentar porii.

Este foarte important să lăsăm pielea să respire. Demachiantul, folosit dimineaţa şi seara, va îndepărta sebumul şi impurităţile.

Cremele aplicate pe tenul mixt sau gras trebuie să fie suficient de hidratante pentru a asigura elasticitate şi lejeritate pielii, fără a stimula însă secreţia de sebum.

Pentru pielea din jurul ochilor putem folosi o cremă bogată în nutrienţi sau antirid, în funcţie de vârstă.

Atenţie!
Demachierea excesivă a tenului gras înlătură complet filmul hidrolipidic, slăbind funcţia de barieră naturală a pielii. Persoanele cu acnee sau cu tenul gras, care fac tratamente îndelungate  pentru a reduce secreţia de sebum si leziunile inflamatorii, se pot confrunta  cu uscarea pielii, înroşirea si descuamarea anumitor zone, în special în jurul gurii, nasului şi a ochilor!

Pentru evitarea acestor situaţii se preferă evaluarea periodică de specialitate, cu adaptarea schemei de tratament şi de îngrijire.

Nu este recomandată stoarcerea punctelor negre sau a coşurilor, pentru că va genera inflamaţie, agravarea leziunilor, infecţii, pete pigmentare şi cicatrici, uneori definitive!

Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.

Mai multe raspunsuri de la Dr. Oana Spânu
Venectazii tratament?
Stim cu totii ce sunt asa numitele "venectazii" si din nefericire le si am. Intrebarea mea este daca exista vreun tratament care sa dea roade, in afara de cel chirurgical, si daca da, cat timp ...
O buba in varful capului – ce poate fi?
Buna ziua! Mi-a aparut de ceva timp o buba rotunda si tare in varful capului, este ca o gâlma si nu are nici un fel de cap (gen ca la un cos). Nu ma doare cand apas, dar este foarte inestetic. Ce ...
Melisma – cum reduc petele de pe faţă?
As dori sa stiu daca exista noutati in materie de crème pt a diminua vizibilitatea petelor de pe fata. Am fost diagnosticata cu melisma, si singurul remediu pentru a scapa de pete mi s-a spus ca e ...
Din aceeasi categorie
Rugaminte interpretare analize ureaplasma
Imi puteti interpreta, va rog urmatoarele rezultate: M.hominis/U. Urealyticum/ Antibiograma Ureaplasma urealyticum >= 10000 CCU/ml; Mycoplasma hominis - absent Antibiograma: Sensibil ...
Interpretare rezultate secretie vaginala
Imi puteti interpreta, va rog, urmatoarele rezultate? Celule epiteliale poligonale frecvente Celule epiteliale rotunde rare Celule de tip "clue cells" absente Leucocite (PMN) frecvente Eritrocite ...
Probleme sarcina 11 saptamani
buna ziua va rog sa mi spuneti ce sanse sunt sa aiba copilul modificari in urma unui ecograf transvaginal intrucat pe abdomen nu s a putut vedea valorile sunt os nazal nu se vizualizeaza regiune ...