Întreabă specialistul

Câte problemele de sănătate, tot atâtea soluţii! Iar specialiştii de încredere sunt cei care îţi oferă cele mai bune răspunsuri atunci când sănătatea pune multe semne de întrebare. Nu neglija vizita regulată la medic şi mergi obligatoriu de fiecare dată când ai simptome supărătoare! Şi ţine cont că o a doua părere este de multe ori necesară!

Puteţi solicita şi sfatul specialiştilor noştri consultanţi: pentru a trimite o întrebare, trebuie să vă creaţi un cont în site, apoi să vă logaţi cu numele de utilizator ales şi parola. Dacă aveţi nevoie de o recomandare urgentă, vă sfătuim ca, înainte de a adresa o întrebare, să citiţi răspunsurile existente, selectând domeniul care vă interesează sau folosind căutarea.

Comotie, contuzie cerebrala

Buna ziua, o comotie cerebrala sau o contuzie cerebrala pot lua nastere dintr-un pumn sau o palma in cap ? Multumesc.

Întrebare pusă de: R. M.

Răspunsul specialistului

Specializare: Medic specialist Medicina de Familie
Clinica: Clinica ProVita - Diagnostic si Tratament

Leziunile traumatice de la nivelul craniului intereseaza uneori numai partile moi pericraniene, alteori cuprind si osul, meningele sau chiar encefalul, constituind traumatismele cranioencefalice.

Comotia cerebrala se defineste ca o inhibitie brusca, temporara sau prelungita a functiilor cerebrale, caracterizata prin: pierderea cunostintei,alterarea sau oprirea functiilor vegetative.

Contuzia cerebrala, determinata de actiunea unui corp contondent (corp dur, poate fi si palma sau pumnul) asupra craniului, se caracterizeaza printr-un revarsat sanguin sau limfatic, localizat:intre piele si stratul muscular,sub aponevroza(foita care acopera si sustine muschii),mai rar intre craniu si periost(tesutul fibros care acopera osul). Tegumentele apar violacee,subtiate si cu eroziuni superficiale.

Astfel nu exista o diferenta esentiala intre comotie si contuzie cerebrala, ele fiind numai grade diferite ale traumatismelor encefalice.

Daca imediat dupa traumatism, atat contuzia cat si comotia cerebrala se caracterizeaza prin pierderea cunostintei, ce poate lua un aspect mai usor sau mai grav, cu trecerea timpului simptomatologia se va diferentia prin prelungirea semnelor de debut si prin predominanta semnelor de focar.

Leziunile localizate la nivelul zonelor latente ale scoartei cerebrale evolueaza fara o simptomatologie manifesta. In schimb, contuziile zonelor motorii si senzitive vor da semne de focar, care se manifesta prin simptome de iritatie (convulsii, spasme, contracturi partiale musculare) sau pareze si paralizii motorii (afazie etc.) ale centrilor corticali cu functia cunoscuta.

Leziunile difuze si cele ale trunchiului cerebral sunt, de cele mai multe ori, mortale, prin interesarea centrilor vitali.
Un semn constant care pledeaza pentru contuzia cerebrala este hipertermia de 40—41°C ce apare la citeva ore de la traumatism.

Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.

Mai multe raspunsuri de la Consultant dr. Alina Teodoru
Administrare antibiotice
Am antibiotice prescrise pe 7 zile, am primit 3 zile complet si am avut o intrerupere de 24 de ore. Sa le mai primesc sau e prea
Dopurile de urechi sunt periculoase?
Am 17 ani si vreau sa folosesc niste dopuri de urechi normale. Voi utiliza aceste dopuri undeva la 5 ore incontinuu (40-50 min cu ele in urechi, dupa care voi avea pauze de 10-15 min). Sunt ...
Umflatura in spatele urechii
De curand i-a aparut tatalui meu o umflatura in spatele urechii. Aveti idee despre ce e vorba? Are si niste pete negre cenusii pe ea. Sau la ce medic ar trebui sa
Din aceeasi categorie
Rugaminte interpretare analize ureaplasma
Imi puteti interpreta, va rog urmatoarele rezultate: M.hominis/U. Urealyticum/ Antibiograma Ureaplasma urealyticum >= 10000 CCU/ml; Mycoplasma hominis - absent Antibiograma: Sensibil ...
Interpretare rezultate secretie vaginala
Imi puteti interpreta, va rog, urmatoarele rezultate? Celule epiteliale poligonale frecvente Celule epiteliale rotunde rare Celule de tip "clue cells" absente Leucocite (PMN) frecvente Eritrocite ...
Probleme sarcina 11 saptamani
buna ziua va rog sa mi spuneti ce sanse sunt sa aiba copilul modificari in urma unui ecograf transvaginal intrucat pe abdomen nu s a putut vedea valorile sunt os nazal nu se vizualizeaza regiune ...