Întreabă specialistul

Câte problemele de sănătate, tot atâtea soluţii! Iar specialiştii de încredere sunt cei care îţi oferă cele mai bune răspunsuri atunci când sănătatea pune multe semne de întrebare. Nu neglija vizita regulată la medic şi mergi obligatoriu de fiecare dată când ai simptome supărătoare! Şi ţine cont că o a doua părere este de multe ori necesară!

Puteţi solicita şi sfatul specialiştilor noştri consultanţi: pentru a trimite o întrebare, trebuie să vă creaţi un cont în site, apoi să vă logaţi cu numele de utilizator ales şi parola. Dacă aveţi nevoie de o recomandare urgentă, vă sfătuim ca, înainte de a adresa o întrebare, să citiţi răspunsurile existente, selectând domeniul care vă interesează sau folosind căutarea.

Ce se intampla dupa un stop cardio-respirator?

Ce se intampla dupa un stop cardio-respirator? As dori sa stiu cam ce trebuie facut dupa o asemenea intamplare? Exista vreun tratament de prevenire? Ce se recomanda deobicei?

Întrebare pusă de: R. T.

Răspunsul specialistului

Specializare: Medic specialist Medicina de Familie
Clinica: Clinica ProVita - Diagnostic si Tratament

Stopul cardiac reprezinta oprirea brusca a activitatii mecanice a inimii ce duce la oprirea circulatiei sangelui, sange care nu mai iriga organele vitale privandu-le de oxigen, si astfel, stopul cardiac netratat poate duce la deces. Stopul cardiac este o problema de activitate electrica a inimii in timp ce atacul de cord (infarctul miocardic) este o problema de circulatie a sangelui la nivelul arterelor coronare care iriga cordul, deci sa nu confundam cele doua entitati.

Stopul respirator reprezinta oprirea schimburilor gazoase la nivel pulmonar mai mult de 5 minute ce determina leziuni ireversibile la nivel cerebral si este urmat de stop cardiac imediat daca functia respiratorie nu se reia rapid.

Daca stopul cardiac si respirator se instaleaza simultan vorbim de stopul cardio-respirator in care primul semn este pierderea starii de constienta. Terapeutic vorbim de inceperea manevrelor de resuscitare cardio-pulmonara BLS si ALS (basic life support si advanced life support).
BLS – inceperea precoce a manevrelor de resuscitare si apelarea serviciului de urgenta 112 pot fi facute de catre privitori, martori ai evenimentelor, personal nemedical si personal medical si pot creste sansa de supravietuire a pacientului de aproape 10 ori; in schimb ALS pot fi facute doar de personal medical specializat.

Pentru a putea recunoaste stopul cardiorespirator si pentru a interveni corect in aceste cazuri te sfatuiesc sa participi la cursurile de prim ajutor organizate de Crucea Rosie Romania.
Simpla aplicare corecta a compresiilor toracice pt un pacient in stop cardiorespirator pina la sosirea personalului medical specializat cresc sansele de supravietuire si prognosticul acelui pacient.

Dacă o persoană a trecut prin astfel de evenimente trebuie făcute investigaţiile recomandate de medic pentru depistarea cauzelor şi apoi urmate recomandările şi evident tratamentul prescris de medic în funcţie de rezultatul analizelor şi al diagnosticului pus.

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila. Prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC TITLURI QUALITY S.R.L., precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi pot fi receptionate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.

Mai multe raspunsuri de la Consultant dr. Alina Teodoru
Administrare antibiotice
Am antibiotice prescrise pe 7 zile, am primit 3 zile complet si am avut o intrerupere de 24 de ore. Sa le mai primesc sau e prea
Dopurile de urechi sunt periculoase?
Am 17 ani si vreau sa folosesc niste dopuri de urechi normale. Voi utiliza aceste dopuri undeva la 5 ore incontinuu (40-50 min cu ele in urechi, dupa care voi avea pauze de 10-15 min). Sunt ...
Umflatura in spatele urechii
De curand i-a aparut tatalui meu o umflatura in spatele urechii. Aveti idee despre ce e vorba? Are si niste pete negre cenusii pe ea. Sau la ce medic ar trebui sa
Din aceeasi categorie
Rugaminte interpretare analize ureaplasma
Imi puteti interpreta, va rog urmatoarele rezultate: M.hominis/U. Urealyticum/ Antibiograma Ureaplasma urealyticum >= 10000 CCU/ml; Mycoplasma hominis - absent Antibiograma: Sensibil ...
Interpretare rezultate secretie vaginala
Imi puteti interpreta, va rog, urmatoarele rezultate? Celule epiteliale poligonale frecvente Celule epiteliale rotunde rare Celule de tip "clue cells" absente Leucocite (PMN) frecvente Eritrocite ...
Probleme sarcina 11 saptamani
buna ziua va rog sa mi spuneti ce sanse sunt sa aiba copilul modificari in urma unui ecograf transvaginal intrucat pe abdomen nu s a putut vedea valorile sunt os nazal nu se vizualizeaza regiune ...