Întreabă specialistul

Câte problemele de sănătate, tot atâtea soluţii! Iar specialiştii de încredere sunt cei care îţi oferă cele mai bune răspunsuri atunci când sănătatea pune multe semne de întrebare. Nu neglija vizita regulată la medic şi mergi obligatoriu de fiecare dată când ai simptome supărătoare! Şi ţine cont că o a doua părere este de multe ori necesară!

Puteţi solicita şi sfatul specialiştilor noştri consultanţi: pentru a trimite o întrebare, trebuie să vă creaţi un cont în site, apoi să vă logaţi cu numele de utilizator ales şi parola. Dacă aveţi nevoie de o recomandare urgentă, vă sfătuim ca, înainte de a adresa o întrebare, să citiţi răspunsurile existente, selectând domeniul care vă interesează sau folosind căutarea.

Bloc de ramura dreapta

Buna ziua. Am 19 ani si recent am terminat liceul. Dorinta mea este aceea de a ma inscrie la o scoala de politie, iar acest lucru m-a obligat sa imi fac o serie de analize vara aceasta. La fisa medicala pt academia de politie, ekg-ul mi-a fost citit de o doamna doctor care mi-a dat inaintare pt unitatea respectiva de invatamant. Insa pt fisa medicala pt Campina ekg ul mi-a fost verificat de o alta dna doctor si mi-a fost trecut pe fisa faptul ca sufar de un bloc de ramura dreapta.
Ca urmare, dosarul meu a fost anulat, eu fiind declarat inapt. Intrebarea mea este urmatoarea: Are vreo legatura faptul ca aparatul pt electrocardiograma parea destul de vechi (ma refer la vreo eroare de la el), iar daca nu, este chiar atat de grav acest diagnostic incat eu sa fiu declarat inapt pt politie? Tin sa mentionez ca am fumat timp de cativa ani si m-am lasat in urma cu aprox o luna de zile (nu fumam mult, maxim 5/6 tigari pe zi) si nici cu sportul nu prea am cochetat. De altfel, proba sportiva pt academia de politie am luat-o fara vreo problema in urma efortului depus.

Întrebare pusă de: Florinpsk

Răspunsul specialistului

Specializare: Medic specialist Medicina de Familie
Clinica: Clinica ProVita - Diagnostic si Tratament

Buna ziua,

Imi pare rau ca dosarul medical de admitere in cadrul Academiei de Politie a fost respins. Nu ai mentionat (poate au fost deja efectuate), dar in cazul tau ar fi fost necesare si alte investigatii medicale de urmat si anume un consult la cardiologie,o ecocardiografie, o ecografie de stres,investigatii de laborator pt a putea primi un diagnostic de certitudine.

Este mult de discutat pe tema aceasta, dar ma gindesc ca ai trecut probabil printr-o comisie medicala care a luat in final decizia de respingere a dosarului.
Iti voi furniza citeva informatii despre blocul de ramura dreapta (BRD),dar repet, in cazul tau este necesara o evaluare medicala interdisciplinara.

BRD este o tulburare cardiaca a conducerii influxurilor electrice in ramurile fasciculului lui His, care merg de o parte si de alta a septului interventricular (membrana musculara care separa ventriculele). Un bloc de ramura se traduce printr-o incetinire sau chiar o intrerupere a conducerii influxului nervos spre unul dintre cele doua ventricule. Cum acest influx electric are drept rol declansarea contractiei musculare cardiace, se observa o intarziere a contractiei unui ventricul in raport cu celalalt.
Un bloc de ramura este adesea asociat unei cardiopatii (hipertrofie ventriculara, cardiopatie ischemica etc.). El poate fi observat si la pacientii normali; el nu are nici o manifestare clinica, aspectul normal al electrocardiogramei evidentiaza intarzierea activarii electrice a ventriculului a carui ramura este blocata,iar tratamentul blocului de ramura este cel al cauzei care l-a determinat.

Blocul de ramura aparţine unui grup de afecţiuni cardiace denumite defecte de conducere intraventriculară. Dar,blocul de ramură se poate dezvolta chiar şi în condiţiile unei inimi sănătoase.
Inima este un muşchi condus de stimuli proprii veniţi din zona atriului drept, din nodul sinusal, stimuli care pleaca apoi prin fascicule spre nodul atrioventricular situat între atriu şi ventricul.
Această comandă se face prin circuite electrice şi se ajunge la contracţii ale inimii, cele care pompează sângele.Un bloc de ramură este o întrerupere parţiala sau totală a circulaţiei acestor comenzi.
În cazul blocului de ramură dreaptă, impulsurile electrice sunt conduse încet sau deloc, ventriculul drept va primi, într-un final, impulsurile prin intermediul transmiterii de la o celulă musculară la alta (în afara sistemului normal de conducere), rezultând o contracţie întârziată a ventriculului drept.
Blocul de ramură se poate dezvolta ca o complicaţie a altor stări patologice, precum arterioscleroză, febra reumatică, malformaţie cardiacă congenitală, miocardită, infarct miocardic,infecţii ale ţesutului cardiac, boli ale valvelor cardiace sau arterelor coronariene, hipertensiune arterială, traumatisme toracice, complicaţii apărute în urma unei intervenţii chirurgicale pe cord, anumite medicamente, modificări survenite odată cu înaintarea în vârstă.

Cauzele blocului de ramură dreapta pot fi congenitale, fără semnificaţie patologică.
Diagnosticul pentru blocul de ramură se poate face doar electrocardiografic, pentru că această afecţiune nu prezintă simptome clinice.
De aceea, pacienţii cu bloc de ramură sunt în general asimptomatici, cu excepţia cazurilor în care boala este suficient de severă pentru a cauza un bloc atrioventricular infranodal şi un ritm cardiac foarte lent. În cazul în care apar simptome, sunt prezente leşinul sau sentimentul de leşin (presincopa), ameţeală, palpitaţii, ritm cardiac redus (bradicardie).
Blocul de ramură este foarte posibil să fie diagnosticat întâmplător în cursul unei investigaţii efectuate pentru o tulburare cardiacă.
Tratamentul blocului de ramură se adresează, de regulă, afecţiunilor cardiace asociate.Blocul de ramură dreaptă minor nu necesită tratament şi nu implică riscuri.
Prezenţa BRD impune o evaluare atentă a factorilor de risc şi supraveghere medicală chiar şi la cei aparent sănătoşi.

Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.

Mai multe raspunsuri de la Consultant dr. Alina Teodoru
Administrare antibiotice
Am antibiotice prescrise pe 7 zile, am primit 3 zile complet si am avut o intrerupere de 24 de ore. Sa le mai primesc sau e prea
Dopurile de urechi sunt periculoase?
Am 17 ani si vreau sa folosesc niste dopuri de urechi normale. Voi utiliza aceste dopuri undeva la 5 ore incontinuu (40-50 min cu ele in urechi, dupa care voi avea pauze de 10-15 min). Sunt ...
Umflatura in spatele urechii
De curand i-a aparut tatalui meu o umflatura in spatele urechii. Aveti idee despre ce e vorba? Are si niste pete negre cenusii pe ea. Sau la ce medic ar trebui sa
Din aceeasi categorie
Rugaminte interpretare analize ureaplasma
Imi puteti interpreta, va rog urmatoarele rezultate: M.hominis/U. Urealyticum/ Antibiograma Ureaplasma urealyticum >= 10000 CCU/ml; Mycoplasma hominis - absent Antibiograma: Sensibil ...
Interpretare rezultate secretie vaginala
Imi puteti interpreta, va rog, urmatoarele rezultate? Celule epiteliale poligonale frecvente Celule epiteliale rotunde rare Celule de tip "clue cells" absente Leucocite (PMN) frecvente Eritrocite ...
Probleme sarcina 11 saptamani
buna ziua va rog sa mi spuneti ce sanse sunt sa aiba copilul modificari in urma unui ecograf transvaginal intrucat pe abdomen nu s a putut vedea valorile sunt os nazal nu se vizualizeaza regiune ...